Nya Crusaders tar sikte på division 1

Nästa sommar har Västnyland tre lag i seriespel på herrsidan och ett på damsidan.

Tack vare det välfungerande samarbetet som Sun City och Lions från Lojo inledde i våras har föreningarna bestämt sig för att satsa fullt ut på ett gemensamt representationslag i division 1. Det nya laget heter United Newland Cruisers – UNC.

Det nya laget spelar på den serieplats som Sun City fick tack vare att man placerade sig tillräckligt högt i klubbrankingen som förbundet gör i slutet av säsongen. Detta alltså trots att man förlorade division 2-finalen mot Kotka Eagles.

De slutliga serieplatserna fastställs av förbundet under höstmötet som hålls i början av november.

Lions och Sun City fortsätter

Trots att det nya laget United Newland Crusaders erbjuder en möjlighet att spela amerikansk fotboll på en ny nivå i regionen kommer de traditionella föreningarna inte att försvinna.

Lohja Lions spelar nästa säsong i division 2, dit man tog sig genom att vinna division 3-finalen. Sun Citys roll kommer i fortsättningen vara att fungera som en inkörsport till grenen i division 4 där man spelar med 7 mot 7 i turneringsformat.

Principen är med andra ord något för alla.

Stigande stjärna

Det nya laget tränas av Ville Schoultz som fungerat som Sun Citys tränare sedan 2016. Man bygger upp ett tränarteam runt honom som förhoppningsvis kommer att bestå av 6–8 andra tränare – meningen är att det ska finnas minst en tränare per spelargrupp.

Lions chefstränare Marko Vartiainen – som är den andra Lojobördige spelaren i förbundets Hall of Fame tillsammans med Timo Blomqvist – kommer också att figurera i tränarteamet. Han är dessutom manager för laget tillsammans med Sun Citys ordförande Robert Hotanen.

– Det här handlar uttryckligen om hela Västnylands lag. UNC erbjuder den som vill chansen att spela på en verkligt hög nivå i den egna hemtrakten. Hemmamatcherna kommer att spelas både i Hangö och i Lojo, träningar hålls dessutom också i Raseborg, säger Hotanen.

– Vi vill vara en förening som faktiskt ger spelarna en chans att både spela och utvecklas. Jag är övertygad om att vår dragningskraft sträcker sig ända till huvudstadsregionen och till och med Åbo, där man tyvärr inte verkar ha ett lag alls nästa sommar, säger Schoultz.

I Lojo har man också satsat på ett damlag och har en fungerande juniorverksamhet. Sun Citys roll blir däremot att locka nya spelare i vuxen ålder.

– Sun City kommer att bli ett slags inkörsport till grenen och erbjuder en chans att komma och pröva på hur det känns att spela på riktigt. Om man vill och är tillräckligt bra kan man gå vidare till de övriga lagen inom organisationen. Det är trots allt ett faktum, att vi i Hangö inte har den återväxt och spelarmängd som behövs för att få ihop ett slagkraftigt lag i spel 11 mot 11 åtminstone på längre sikt, medger Hotanen.

Tvåspråkig förening

Bakom UNC ligger en nygrundad, tvåspråkig förening som heter Länsi-Uudenmaan Amerikkalainen jalkapallo, Amerikansk Fotboll i Västra Nyland med Lojo som hemort.

Den nya klubbens logo och färger kommer att presenteras inom en snar framtid.

– Jag litar på att det nya laget har ett rätt bra utgångsläge, eftersom både Lions och Sun City har ett gott rykte om sig i kretsarna. Båda klubbarna har skött sig bra, konstaterar Hotanen.

Spelarna gör laget

– Mottagandet har varit överväldigande positivt. Vi är ute efter att göra något som man inte gjort förr åtminstone i den här utsträckningen inom amerikansk fotboll i Finland. Vi går in för att bygga upp det här projektet på ett proffsigt sätt både vad gäller det idrottsliga och arbetet i kulisserna, intygar Hotanen.

Vartiainen är inne på samma linje och litar på att det regionala laget är attraktivt.

– Vi kan erbjuda en träningsomgivning där 50–70 spelare tränar tillsammans och en större synlighet. Bland annat siktar vi på att strömma alla hemmamatcher på nätet nästa sommar.

Att skaffa utländska spelare är inget självändamål, men om man behöver förstärkning på någon specifik spelplats är inte det heller uteslutet.

Ettan är bekant

Serienivån i sig är inget nytt för Sun City eller Lions. Sun City spelade två säsonger i division 1 under början av 1990-talet och Lions gjorde fem raka säsonger åren 2000–2004 som ett mittenlag.

– Om man utgår ifrån att Wildcats, där jag också själv spelade en gång, är Lions föregångare kan man nog konstatera att vi vandrat rätt samma väg som Hangö, konstaterar Vartiainen.

Berndtsson i stor roll

På spelarfronten har man gjort klart med quarterbacken Sebastian Berndtsson som ingår i landslaget.

Nu återstår en hel del grovjobb. Man håller redan nu på med spelarrekryteringen till de tre lagen och kommer att ordna olika tillfällen runtom i Nyland.

Spelartruppen hoppas man kunna spika rätt fort så att man köra i gång med träningarna i november.