Nya begränsningar i södra Finland – riktas mot evenemang med hög smittorisk

Arrangörer kan välja att använda sig av covidintyg och då behöver man inte följa regionförvaltningsverkets begränsningar. Bild: SPT

Allsångsevenemang och tillställningar med stående publik begränsas av Regionförvaltningsverket i Södra Finlands nya beslut.

Nästa vecka tas nya coronarestriktioner för offentliga tillställningar i bruk i Nyland, meddelar Regionförvaltningsverket i Södra Finland på torsdagen.

Antalet personer på så kallade ståläktare begränsas så att det vid ett evenemang får finnas högst 20 personer som inte har en sittplats.

"Begränsningen gäller inte offentliga tillställningar där det finns sittplatser för hela publiken", säger Oona Mölsä, överinspektör vid regionförvaltningsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt Mölsä berörs inte heller evenemang där man tar in högst 20 personer med ståplats. Regionförvaltningsverket förutsätter inte heller att publiken sitter på sin egen plats under hela evenemanget.

Med ståläktare avses ett utrymme där publiken kan följa med en föreställning, match eller dylikt. Därför omfattas inte till exempel mässevenemang av beslutet.

Allsång begränsas

Också allsångsevenemang som ordnas inomhus begränsas.

Om fler än 20 personer deltar i ett allsångsevenemang får högst hälften av det maximala personantalet släppas in i utrymmet.

Även allsångsevenemang där man sitter ner berörs av restriktionerna.

"Vi har strävat efter att rikta nödvändiga begränsningar enligt regeringens hybridstrategi till offentliga tillställningar där sakkunniga bedömer att risken för spridning av viruset är störst", säger Mölsä.

De nya begränsningarna gäller hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts område.

Arrangörerna kan välja att använda sig av covidintyg och då behöver man inte följa regionförvaltningsverkets begräsningar.