Ny ungdomsgård engagerar

Uncan i Tenala ska flytta från Bygdegården till gamla bankhuset och samtidigt utökas också verksamheten. Ungdomarna är nöjda och deltar gärna i verksamhetsutvecklingen.

I fjol satte Aktia i Tenala lapp på dörren och lokalen har sedan dess stått tom. Nu blir det däremot liv och rörelse i byggnaden då Uncan och eftis flyttar in. Många ungdomar i Tenala ser fram emot flytten.

– Jag tror att ungdomsverksamheten kommer att bli ännu bättre, säger Emil Gustafsson som är 15 år.

Vännerna Ida Grönqvist och Simone Grönroos håller med.

– I Bygdegården var vi alla i ett enda stort rum och nu kommer vi att ha flera rum som vi kan vara i och det är roligt, säger Grönqvist.

Raseborgs fritidschef Reino Kärkkäinen säger att ungdomarna i Tenala har varit mycket involverade i projektet.

– Det är väldigt roligt att se att de är ivriga. Vi bygger upp verksamheten för just dem och därför är det bra att de får vara med och önska och hjälpa till, säger Kärkkäinen.

Ungdomar deltar med tips

För att öppningen av ungdomsverksamheten i bankhuset ska kunna ske krävs renovering. Det är speciellt viktigt att man anpassar utrymmena enligt eftis behov och ser till att allting är i skick. Processen med att förvandla bankhuset till en ungdomsgård har varit ganska lång. Många myndigheter är involverade och allting ska granskas.

– Jag är väldigt nöjd med lokalen och ungdomsledarna är också ivriga. Bygdegården bestod i princip bara av fyra väggar och ett tak, medan det i bankhuset finns flera rum som ungdomarna kan vara i, säger Kärkkäinen.

Bygdegården var dessutom inte enbart för ungdomsverksamheten och det gjorde att det inte var fritt fram att flytta på möbler och ungdomsledarna var tvungna att plocka fram allt material varje gång.

– Det var inte en bra lokal för den typen av verksamhet helt enkelt. Därför är vi glada att det här alternativet dök upp och att de på banken var välvilliga och aktiva, säger Kärkkäinen.

Tenalaungdomar har fått fylla i blanketter om vad de önskar se i ungdomsgården. Elevkåren i Höjdens skola har också varit involverade i projektdiskussioner.

Reino Kärkkäinen säger att det kommer att finnas mycket saker i ungdomsgården, bland annat möjlighet att lyssna på musik, se på film, pyssla och spela.

– Vi har bland annat önskat TV-spel och biljardbord, säger Emil Gustafsson.

Utökad verksamhet

Uncan är ett väldigt omtyckt ställe i Tenala för ungdomarna att träffas på om fredagskvällarna.

Vad brukar ni göra där?

– Vi lyssnar på musik, pratar med ledarna och bara chillar, säger Ida Grönqvist.

– Dessutom får vi mat där, vilket är bra, tillägger Simone Grönroos.

De säger att Uncan är bra, eftersom det får ungdomarna att röra på sig och inte bara vara hemma och att det dessutom är en bra samlingspunkt.

– Alla går ju inte i samma skola och därför är det bra med ett ställe där alla kan ses, säger Grönqvist.

Raseborgs stad har lyssnat på ungdomarna och kommer i höst att testa på att utöka verksamheten i Uncan i Tenala från en dag i veckan till två dagar i veckan.

– Det är jättebra och det skulle vara roligt med ännu fler dagar också, säger Grönroos.

Reino Kärkkäinen säger att det ännu är oklart vilka dagar det blir. Fredagen har varit en bra dag, tycker ungdomarna.

– Vi får testa oss fram helt enkelt och se hur det går. Hösten blir som en sorts testperiod och sedan får vi dra slutsatser om framtiden. Det kan till exempel finnas en möjlighet där Uncan samarbetar med föreningar och förbund, inte bara i Tenala, säger han.

Varför behövs ungdomsverksamhet?

– Genom ungdomsverksamhet skapar man en kontinuerlig kontakt med en annan vuxen än föräldrarna, alltså genom ungdomsledarna. Många tror att ungdomsledarna bara öppnar dörrarna och låter ungdomarna spela, men det har ett helt annat syfte. Det aktiverar ungdomarna, säger Kärkkäinen.

Invigning i höst

För tillfället är man på målrakan då det gäller renovering, men fritidschefen Reino Kärkkäinen kan inte säga exakt när man kan inleda ungdomsverksamheten i den nya lokalen.

– Målsättningen är förstås att få det färdigt så snabbt som möjligt och jag vet att ungdomarna är ivriga att komma hit. De frågar hela tiden när det är dags. Vi hoppas på september eller oktober och om det inte går får vi hitta en tillfällig lösning, säger Kärkkäinen.

Tanken är att ungdomarna ska få komma och inreda utrymmena och måla i slutskedet av renoveringen.

– De ska känna att det är deras lokal och därför är det bra att de är med och fixar, säger Kärkkäinen.

Grönqvist, Grönroos och Gustafsson ser fram emot att gå till Uncan igen.

– Ibland kan det vara brist på saker att göra i byn och därför är det bra att Uncan finns. Det är en träffpunkt för oss där vi kan chilla och ha det roligt, säger Grönqvist.