Ny skomakare tar över i Karis

Av känsla för hantverk och hembygd. Skomakeriet bör bevaras, också i Karis, anser Edward Heinänen som nästa vecka nyöppnar skomakarbutiken vid Köpmansgatan under namnet Nahkafaija. Bild: Agneta Sjöblom

Skomakartraditionen vid Köpmansgatan får fortsättning. Efter drygt 38 år i branschen ger Jarmo Aaltonen över verksamheten till Edward Heinänen.

Skomakare börjar vara en sällsynthet.

– I nuläget finns det omkring 150–200 skomakare i Finland. Av dem är många i åldern att de söker någon som kunde ta över, säger Jarmo Aaltonen.

För egen del dök lösningen upp i form av Edward Heinänen som då han i egenskap av kund hörde om behovet av en efterträdare beslöt sig för att slå till.

– Det känns förstås bra att någon fortsätter verksamheten, säger Aaltonen som från med den 5 oktober kan titulera sig pensionär.

Hobby blir yrke

Handgjorda läderarbeten har länge varit en hobby för Edward Heinänen. Då han efter att ha tillbringat halva livet till sjöss ville börja jobba med något annat föll valet på att bli skomakare. Ny kunskap om saker såsom maskinsöm har han samlat på sig sedan årets början genom att gå i lära hos en skomakare i Villmanstrand. Sedan i somras har han jobbat sida vid sida med Jarmo Aaltonen i butiken i Karis.

– Fortfarande lär man sig nytt varje dag, men kunnandet börjar vara på en nivå där man känner sig säker i det man gör, säger han.

Yrkesvalet känns rätt på många sätt.

– Jag får vara med och bevara en gammal och fin yrkeskonst och samtidigt jobba med något jag själv brinner för. Det kändes också viktigt att skomakeriet blir kvar i byn.

10300-anda

I och med ägarbytet får verksamheten det nya namnet Nahkafaija, också det i 10300-anda och med inspiration från grillgrannen Nakkifaija, som i sin tur anspelar på legendariska Kariskiosken Nakkimuija.

– Kanske den här delen av Köpmansgatan kan bli känd som Faijahörnet. Med så få specialaffärer kvar är det bra om man kan profilera sig, säger Edward Heinänen.

Även om namn och ägare ändrar kommer alla gamla tjänster att finnas kvar – det vill säga skoreparationer, diverse läderarbeten och nyckeltillverkning. Utöver det blir det också en hel del nytt, bland annat försäljning av egna produkter samt återförsäljning av smycken. Nya kundgrupper han vänder sig till är häststall, vänner av vildmarksliv, hundägare och motorcyklister.

För den sistnämnda gruppen kommer det också att finnas second hand-försäljning av körutrustning.

– Det gäller att hitta den gyllene medelvägen. Hålla det gammalt och hederligt, men också föra in verksamheten på 2000-talet.

Nyöppning i oktober

Den gamla trampsymaskinen fortsätter i tjänst men kompletteras med ny utrustning för gravering, punsning och färgning av läder. Butiken får gärna fungera som en social samlingsplats men kontakt med kunderna kommer också att ske via en ny webbsajt samt konton på Facebook och Instagram.

– Jag vill med det föra verksamheten närmare kunderna så att de kan följa med vad det här arbetet går ut på, säger Edward Heinänen.

I synnerhet för de yngre generationerna kan skomakarjobbet vara rätt obekant.

– Eller det beror helt på vad man är van vid hemifrån. Bland dem som kommer in i butiken är det många som är kunder i andra eller tredje generationen.

Att fler satsade på reparation och återanvändning i stället för slit-och-släng skulle förstås vara önskvärt.

– Återanvändning behöver inte heller enbart handla om reparationer. Man kan också piffa upp och ändra allt från skor till rockar och byxor.

Under sista veckan i september är Nahkafaija stängt för renovering. Nyöppningen är inplanerad till den 1 oktober då alla är välkomna att titta in. Samtidigt pågår också bortförsäljning av gamla varulager.

Mer läsning