Ny räddningsinsats efter onsdagens snölavin i Norge – signalerna från två lavinsändare upptäcktes

Polisens operationscentral i Tromsö i Nordnorge beslutade på fredagsförmiddagen att återuppta räddningsinsatserna för att hitta de fyra personer som saknas efter onsdagens snölavin i Tamokdalen.

– Väderförhållandena är bättre i dag, vilket innebär att vi kan skicka räddningshelikoptrar till området, säger stabschef Morten Pettersen på den norska polisen då SPT ringer upp honom.

Tre finlandssvenska män samt en rikssvensk kvinna saknas sedan onsdagen då de skulle göra en topptur på Blåbärsfjället i Tamokdalen i Nordnorge. Polisen befarar att de har dragits med i en lavin. Enligt den norska polisen används totalt tre helikoptrar i samband med dagens räddningsinsats.

På fredagseftermiddagen meddelade den norska polisen på Twitter att de hade lyckats snappa upp signalerna från två lavinsändare som de saknade skidåkarna hade med sig.

https://twitter.com/polititroms/status/1081156552109772800

Efter att lavinsändarnas signaler upptäcktes gick räddningsmanskapet in för att skicka lavinhundar till området för att effektivera räddningsoperationen.

Enligt Iltalehtis uppgifter hade de försvunna fyra personernas mobilsignaler däremot tystnat redan på torsdagskvällen.

Stor risk för nya laviner

Sökningsoperationen är en kamp mot klockan. Flera norska experter som uttalade sig på fredagen bedömde chanserna att överleva onsdagens snöskred som minimala.

– Eftersom vi ordnar en räddningsoperation så utgår vi från att det fortfarande finns en liten marginal som innebär att de kan ha överlevt. Ifall de har begravts under snömassorna så är chanserna dessvärre små även om det är teoretiskt möjligt att de är inkapslade i en luftficka.

Alla fyra hade deltagit i en isklättringskurs i området ordnad av Vigu rf, som är en förening för studerande vid vildmarksguidelinjen vid Axxells yrkesutbildning. Efter kursen bestämde de sig för att gå en egen tur innan hemresan.

Lavinområdet i Tamokdalen omfattar cirka 300 gånger 600 meter. Den norska räddningstjänsten kommer inte att skicka manskap som rör sig till fots i området.

– Riskerna för nya laviner är fortsatt stora. Det vore alltför riskabelt för människor att röra sig där under dessa förhållanden, säger Morten Pettersen.

Polisen i Tromsö ordnar klockan 15.00 på eftermiddagen finsk tid en presskonferens om utfallet av dagens räddningsoperation. SPT rapporterar från presskonferensen.