Ny pjäs om Koivisto ser på världshändelser ur Täkterperspektiv

Visuellt. Den grafiska utformningen av pjäsaffischen är gjord av Christoffer Relander. Bild: Johan Ljungqvist

En dramakomedi kallas pjäsen som har premiär på Ingbohed i oktober nästa år.

Mauno Koivisto som badar i Ingarskila å. Mauno Koivisto som sitter framme på sin traktor som tyngd då hans väktare hjälper honom att transportera stock. Mauno Koivisto som lappar gräsmattan efter en vårdslös chaufför. Mauno Koivisto som står och funderar vilket träd han ska fälla.

Vardagssysslor. I Täkter gillade Mauno Koivisto att sköta sin skog och hugga ved. Bild: Vidar Lindqvist

Anekdoterna om Koivisto duggar tätt i Täkter. Här var han i närmare 50 år en central del av byagemenskapen och en helt vanlig medborgare. Byborna hade en personlig relation till honom och de minns en folkets man, lugn och trevlig, som trivdes med skogsarbete.

Det är den här sidan av ex-presidenten som kommer att lyftas fram i pjäsen Mauno Koivisto. Täkters president. Pjästexten är skriven av Christoffer Holm, historiker, forskare och tidigare journalist på Västra Nyland och Hangötidningen som för närvarande skriver på sin doktorsavhandling om Koverhar. När producent Kerstin Karlberg ringde upp honom för att fråga om han kunde tänka sig att åta jobbet var han överraskad men rätt lättövertalad.

– Jag funderade i kanske en dag. Jag har visserligen en hel del erfarenhet av att skriva men det här var en helt ny grej för mig. Men även om jag är helt ny i teatersammanhang så var det lätt att tacka ja när jag hörde om det proffsiga teamet som är med, säger han.

Saknar naturlig dramatik

Som historiker har Holm fascinerats av att gå bakåt i Koivistos fotspår för att ta reda på hur han blev den han blev. Under arbetets lopp har han också fått nya insikter.

Beundran. Christoffer Holm har alltid beundrat Mauno Koivisto. Nu har han skrivit en pjäs om mannen och presidenten. Bild: Johan Ljungqvist

– Täkter var verkligen en otroligt viktig plats för Koivisto. Här kunde både han och Tellervo möta den vanliga människan på det lokala planet. Alla fantastiska anekdoter som det finns kring honom kommer inte att få rum på scenen, det finns hundratals. Men en del av dem ska vi ha med, säger han.

– Det har varit fascinerande att försöka få ner alla internationella och nationella politiska händelser på en lokal nivå och få fram människan bakom dem.

För regissören Ville Sandqvist, till vardags vicedekan på teaterhögskolan i Helsingfors, är projektet en lockande utmaning för att Mauno Koivistos person i sig egentligen är renons på dramatiska egenskaper.

– Han är inte något man naturligt kopplar ihop med dramatiska egenskaper. Trots att det har hänt en massa stora betydelsefulla saker omkring honom så var han som karaktär lugn. Därför blir hans person intressant för att den är så undangömd, säger han.

– I all teater är mötet det viktigaste. I den här pjäsen möts många speciella element. Det är ett tema som väcker nyfikenhet, internationellt möter lokalt och historikerns grundmanus möter teaterexpertis. Ur allt detta föds något väldigt intressant.

Från Moskva till Åbo – i Täkter

Visuellt. Den grafiska utformningen av pjäsaffischen är gjord av Christoffer Relander. Bild: Johan Ljungqvist

Pjäsen kommer inte bara att använda traditionella dramaturgiska knep utan utnyttjar även audiovisuell teknik och projiceringar, som till en del redan har börjat produceras. Bland annat har en förfilm redan nu lanserats på projektets webbplats www.maunokoivistoteater.fi. För filmerna och bilderna står Johan Ljungqvist, för hela produktionens ljuddesign och ljud i filmerna Jesper Söderström. Under föreställningarna sköter Robban Sederholm ljud och ljus.

– Det här skiljer sig från allt vad jag har gjort tidigare i och med att det är en hel armada av folk involverade. Det är en massiv produktion som det inte görs så mycket av i våra trakter. Det är ett helt annat sätt att jobba som jag hoppas att jag lär mig mycket. Jag tvekade inte en mikrosekund då jag blev tillfrågad, säger Ljungqvist.

– Det är tur att vi har ett så bra film- och ljudteam, vi kommer att använda en hel del modern teknik för att få rätt visuell bakgrund. Det är det ända sättet att en sådan här plats bygga upp så olika miljöer som Åbo, Moskva och Helsingfors, säger scenograf Petri Horttana.

Utöver de olika geografiska platserna kommer pjäsen också att inkludera historiska personer från Gorbatjov till Esko Aho och en rad bybor. Tre av rollerna kommer att göras av professionella skådespelare. I alla filmer som nu görs för pjäsen spelas Koivisto av Martin Bahne men Bahne kommer inte själv att stå på scenen. Rollinnehavarna presenteras i slutet av januari.

Den första träffen för intresserade amatörskådespelare hålls på Ingbohed den 20 november. Den 25 november, Mauno Koivistos födelsedag, ordnas en byakväll dit allmänheten är välkommen för att prata om sina minnen kring Koivisto.

– Den som vill får gärna skriva ner sina minnen om Mauno Koivisto. Kanske vi använder dem i pjäsen eller också på något annat sätt, säger Karlberg.

Mer läsning