Ny ledning splittrar lokala sannfinländare

VÄNTA OCH SE. Sannfinländaren Petri Palin i Raseborg vill inte att hela partiet stämplas på grund av den radikala ledningen. Bild: Johanna Lemström

Sannfinländarna valde Jussi Halla-aho till ny ordförande under sin partikongress på lördagen. Västnyländska sannfinländare är splittrade. – Halla-aho är inte hela partiet, säger Raseborgspolitikern Petri Palin.

Jussi Halla-aho, känd för sin radikala syn på mångkultur och invandring, vann överlägset över Sampo Terho under lördagens partikongress – ingen andra omgång behövdes. Laura Huhtasaari valdes till första vice ordförande, Teuvo Hakkarainen till andra vice ordförande och Juho Eerola till tredje vice ordförande.

Lojobon Riikka Slunga-Poutsalo fortsätter som partisekreterare.

Maktskiftet har tolkats som en protest mot den långvariga ordföranden Timo Soinis politik. Fullmäktigeledamot Pertti Ruuska i Hangö anser att ett maktskifte var nödvändigt.

– Då hela ledningen byttes ut är det tydligt att mötesfolket ville ha en förändring, säger Ruuska.

Pertti Ruuska röstade själv på Jussi Halla-aho.

– Regeringens sannfinländare har kompromissat för mycket när det gäller de värderingar som ursprungligen fick mig att gå med i politiken, säger han.

Ruuska vill ha mer fokus på låginkomsttagare och äldre samt en striktare migrationspolitik. Han hoppas på tuffare tag inom beslutsfattandet om Sannfinländarna stannar i regeringen.

Hård kritik

På måndagseftermiddagen skrev statsminister Juha Sipilä (c) på Twitter att ett regeringssamarbete med Hallas-ahos Sannfinländare inte är möjligt.

De som kräver nyval är många. Bland annat skrev Vänsterförbundets Li Andersson på Twitter att Sannfinländarna nu ännu tydligare blir ett högerkonservativt parti som rider på rasism, och att ett nyval är nödvändigt. Daniel Sazonov som är ordförande för Samlingspartiets unga skrev i ett pressmeddelande att det är omöjligt för Samlingspartiet att sitta i samma regering som Halla-aho.

Också Erkki Tuomioja är kritisk.

– Sannfinländarnas värdegrund och partiledarnas ståndpunkter är sådana att partiet inte borde ha något att skaffa i regeringen, sade SDP-politikern till FNB.

Halla-aho inte hela partiet

Petri Palin som är Sannfinländarnas fullmäktigeledamot i Raseborg vill inte dra några förhastade slutsatser om partiets nya riktning. Han anser att det är omöjligt att se hur det nya Sannfinländarna ser ut innan dammet lagt sig.

– För tillfället bygger uppfattningarna mycket på känsla och retorik, om några veckor eller månader vet vi mer.

Palin vill diskutera sak, inte person. Han ser det som speciellt att en persons position har så stor inverkan på hela fältet, och poängterar att Jussi Halla-aho inte utgör hela partiet – värderingarna är splittrade och alla tänker inte som han. Palin vill inte att hela partiet stämplas som icke-rumsrent på grund av ledningens extrema åsikter.

– Vi jobbar fortfarande tillsammans hela gänget, säger Petri Palin som själv röstade på kandidater som inte blev valda.

Mer läsning