Ny komedi på Karelia i höst

Urban satir. Medarbetarna bakom den nya komedin är många och de är taggade. Bild:

– Det blir ingen vanlig landsortsrevy, utan en vass urban satir, säger regissören Erik Pöysti om höstens småstadssatsning.

På svenska dagen den 6 november blir det premiär på Kulturhuset Karelia för den nyskrivna komedin Raseborgs ruiner. Manuset som är skrivet av journalisten Jonas Sundström utgår från Esboläkaren Rurik som kommer till Ekenäs för att söka lyckan. I den lilla staden finns ett köpcentrum med en svensk klädjätte och en ny stadsdirektör. Också staden söker nya möjligheter.

Produktionen som har en humoristisk ton präglas ändå av ett underliggande allvar. Målsättningen för produktionen har varit att medvetet ta ställning för tolerans och öppenhet. Därför berör komedin olika dagsaktuella politiska frågor, där småstadslivets trångsynthet och landsbygdens monokulturalism behandlas.

Arbetsgruppen bakom pjäsen består av manusförfattaren Jonas Sundström, regissören Erik Pöysti, producenten Emilia Nyberg och Karelias produktionsledare Nina Hanson. Petri Horttana ansvarar för scenografin och Kristoffer Holmberg står tillsammans med studerande vid Lärkkulla folkakademi för musikarrangemangen.

Skådespelarna kommer främst att bestå av lokala amatörer och audition hålls den tionde och elfte augusti.

Kulturhuset Karelia har under de senaste åren producerat flera egna teaterproduktioner. Till dem hör ungdomsmusikalen Shacki!, Lost Primadonnas och musikalen Hemlis.

Mer läsning