Ny hästklinik öppnar i Sjundeå

Samsyn. Heidi Rosengren, Maria Koroma-Hintikka och Anna Westerlund har länge närt en dröm om en egen hästklinik. Koroma-Hintikkas egen häst Jasu bor redan i stallet som byggs om till klinik. Bild: Mira Strandberg

En veterinärklinik som specialiserar sig på hästar startar under hösten sin verksamhet i Pickala i Sjundeå.

Den nya hästkliniken som inryms i Maria Koroma-Hintikkas stall vid Marsuddsvägen är resultatet av tre kvinnors gemensamma dröm och många pusselbitar som föll på plats. Anna Westerlund och Heidi Rosengren är veterinärer vid företaget Sjundeå veterinärer. De har i många repriser diskuterat behovet av en egen hästklinik, eftersom antalet hästar i trakten är så stort.

– Våra hästpatienter har ökat massor och de flesta kommer först till mig. Jag har nu så många jag klarar av och måste hitta ett sätt att överföra dem till Anna. Det här var då en lämplig lösning, nu kanaliserar vi alla hästpatienter till den nya kliniken säger Rosengren.

För Westerlund är drömmen att få syssla bara med hästar.

– Hästar är mitt primärintresse. Jag är utbildad i Danmark, där jag gick en hästlinje. De fascinerar mig, de är vackra, själfulla djur, säger hon.

Rosengren delar hennes fascination för hästar.

– Det är något mytiskt över hästar, de är annorlunda. I och med att de är flockdjur har de ett speciellt beteende. En del av vården av hästar är att förstå deras signaler, säger hon.

– Jag tycker om att sköta hästar men jag tycker också om allt annat. Jag är en äkta koveterinär, jag älskar kossor! Hästkliniken är ett sätt att dela ansvaret så att det går för mig att fortsätta med allt det andra också.

Långtida dröm

Den tredje nyckelpersonen i företaget är Maria Koroma-Hintikka, som är hästföretagare i Sjundeå. Utöver att hon har de lokaler som kliniken behöver kommer hon också att sköta den administrativa delen av företaget och fungera som alltiallo. Redan nu har hon ibland hoppat in som mottagningsassistent vid Sjundeå veterinärer vid behov.

– Hästkliniken är något jag har drömt om rätt så länge. Jag har alltid varit intresserad av veterinärmedicin och har kastat fram idén för Heidi under många år. Nu är jag jätteivrig, det är så här jag vill jobba, säger hon.

Från september börjar verksamheten på kliniken, men ännu några månader framöver fortsätter allt egentligen på samma sätt som förr med fältbesök hos klienter. Stallet vid Marsuddsvägen ska lite byggas om, till exempel ska företagarna göra plats för en så kallad tvångsspilta till. En tvångsspilta är en smal spilta där hästen inte har plats att röra på sig så mycket eller sparka veterinären. Den används vid vissa invecklade ingrepp.

– Många hästar blir lugnare om de har fyra väggar omkring sig och vet att de inte kan göra något. Och så är det en säkerhetsgrej för veterinären, säger Heidi Rosengren.

Tryggare inomhus

I november räknar trion med att allt ska vara klart. Då har stallet försetts med en bred diagnostisk palett behandlingsmöjligheter som inte finns på Sjundeå veterinärer.

– Det är många saker som vi nu gör ute på fältet som är både säkrare och bekvämare för alla parter att göra här, säger Rosengren.

En stor fördel med den nya kliniken kommer att vara möjligheten att ha en häst i stallet under uppsikt.

– Till exempel då vi sätter dropp på en häst kan det vara bra att kunna följa med hur hästen mår. I dagens läge då vi åker runt till klienterna kan vi inte ha en häst under uppsikt hela tiden. Men i den nya hästkliniken har vi plats att ha hästar som vi behöver hålla ett öga på.

– Dessutom är en fördel för ägarna att de kan hämta hit hästen på kvällen och så kan vi behandla den nästa dag. Då behöver man inte ta ledigt från jobbet för att föra hästen till veterinären.

Den nya hästkliniken påverkar inte den jour som Sjundeå veterinärer har hand om, den fortsätter som förut. Också fältbesök kommer i framtiden att höra till tjänsterna som hittills.