Ny hamn för sjunde schildtska regattan

I år deltar ett tjugotal båtlag från flera olika länder i GS Regatta. Bilden är från 2010. Bild: Arkiv/Magnus Lindberg

Den 12-15 september ordnas det för sjunde året i följd seglingar till minnet av författaren Göran Schildt. Regattan pågår under fyra dagar och kombineras med kulturella festligheter.

Det är första gången som ön Patmos är ett av etappmålen under regattan.

– Vi ville göra någonting nytt. Vi har seglat förbi Patmos flera gånger men aldrig tagit i land, säger Magnus Lindberg, tf verksamhetsledare för Christine och Göran Schildts stiftelse och arrangör för regattan

Patmos är klosterön där man tror att Johannes lade grunden till Uppenbarelseboken. Och när regattan landar där kommer en ortodox högtid att firas där.

– Så vi får programmet på köpet, skrattar Lindberg.

I år kommer minst tjugo båtlag att delta. Enligt Lindberg, är det en ganska optimal siffra.

– Vissa år har vi varit bara tolv båtar. Men nästa år när det är Göran Schildts 100-årsjubileum siktar vi på trettio båtar. Och det börjar vara det mesta vi klarar av.

En handfull finländska båtar, ungefär lika många svenska båtar men också båtar från Storbritannien, Turkiet och Italien deltar. De övriga båtarna är grekiska.

– Det är en internationell tävling med domare från Aten. Men tyngdpunkten är ändå på samvaron och kulturupplevelserna.

Mångsidigt kulturprogram

I år ansvarar artisten Benny Törnroos tillsammans med Chris-Marie Törnroos, Ida Törnroos och Simon Strömsund för det finländska musikinslaget under regattan. Gruppen marknadsför sig under namnet "Benny with the Moomins".

Meningen är att gruppen ska göra Medelhavspubliken bekant med Mumintrollens värld. Gruppen kommer att uppträda vid ett flertal tillfällen med finländska visor och en av kvällarna leder de en sångafton i Christine Schildts trädgård invid Villa Kolkis.

I samband med regattan och i samarbete med Frimanresor ordnas en kultur- och upplevelseresa till Leros den 10-17 september. De cirka 30 resenärerna får ta del av regattans kulturprogram och kan även välja att följa med till den lilla ön Lipsi, som är ett av etappmålen för seglarna.

Utöver det vanliga

Arrangörerna marknadsför regattan som en möjlighet att få segla i den egeiska övärlden, att ta del av människoöden och -möten, att medverka till ökad förståelse för vår omvärld och att njuta av kulturella upplevelser.

Ännu i fjol var just människoöden väldigt påtagligt. Då kom ett tusental flyktingar i land på Leros dagligen och regattan kunde inte ta i land på alla de ställen det var tänkt.

– Problematiken existerar fortfarande men här syns den inte för tillfället, säger Lindberg.

FAKTA

GS Regatta

Rutten är Leros – Patmos – Lipsi – Leros

Seglatsens start är i Lakki på Leros och målgången är i Agia Marina på Leros.

GS (Göran Schildt) Regatta 2016 är ett samarbete mellan Leros seglingsklubb NC Leros, den kulturella ungdomsföreningen Artemis på Leros och Christine och Göran Schildts stiftelse.

Det är sjunde året regattan arrangeras.

I år deltar ett tjugotal båtlag från flera olika länder.