Ny FSD-bas vill vara fältets röst

Uppskattat besök. Karis-Billnäs socialdemokraters ordförande Eva Comét och FSD-ordförande Viktor Kock under träffen som hölls på restaurang KW i Karis i måndags. Bild: Agneta Sjöblom

Än så länge är Västnyland obekant bygd för Viktor Kock. Det ska det bli ändring på. Som ordförande för Finlands svenska social­demokrater, FSD, vill han vara den som lyssnar­ och för fram fältets åsikter.

Viktor Kock tillträdde ordförandeposten vid årsskiftet och säger sig ta sig an uppdraget med skräckblandad förtjusning.

– Att FSD är ett så spritt distrikt hör till utmaningarna, men jag ser fram emot jobbet. Det finns engagerat folk som hittills kanske inte kommit upp till sin fulla potential. Den potentialen vill jag lyfta upp och ge utrymme för, säger Kock, glad över att föregångaren Maarit Feldt-Ranta lovat stöda honom i hans arbete.

En ambitiös målsättning inför kommunvalet nästa år är att fördubbla antalet FSD-kandidater.

– Att nå upp till det kommer att förutsätta aktivitet på fältet och evenemang av föreningarna, säger Kock.

Inför riksdagsvalet i fjol förde FSD en dörrknackningskampanj som fick positiv respons. Möten ansikte mot ansikte är en linje som också Kock förespråkar.

– Man får ut sitt eget budskap men fram för allt får man in väljarnas. Nu för tiden måste man ut bland folk, det går inte att få dem till föreningslokalerna längre.

Studerande

Kock kom med i politiken i samband med kommunalvalet 2012. Den SDP-politik som fördes motsvarade inte den bild den dåvarande metallarbetaren hade av socialdemokratin. Det ville han ändra på. Den 36-åriga Pedersörebon ser sig fortfarande som nykomling i branschen.

– Jag hade aldrig tänkt mig själv som politiker och ser mig fortfarande inte som det, säger han.

Förutom att leda FSD är han också engagerad inom metallförbundet. Han har kallats fackpamp, vilket han för egen del tycker är att ta i.

Sina uppdrag sköter han parallellt med studier i statskunskap och masskommunikation vid Åbo Akademi i Vasa. Studierna tog han upp efter att ha blivit arbetslös då arbetsgivaren flyttade sin produktion utomlands. Studietakten är rask.

– Jag har tre barn därhemma. Att leva på studiestöd skulle inte vara möjligt om jag inte hade en fru som jobbade.

Lättare att jobba

Efter en lång kräftgång är SDP i dag tillbaka i galluptoppen som största partiet i landet.

Känns det bra att vara socialdemokrat för tillfället?

– Det känns onekligen lättare att jobba nu än efter riksdagsvalet. Då var det dagen efter-känsla ganska länge. Under sommaren märkte man att krafterna var på väg tillbaka. Jag tycker att partiledningen jobbat bra med den alternativa politiken och gett bra reella alternativ till regeringens högerpolitik.

Han tror att djupdykningen partiet gjorde kanske var nödvändig.

– Det gjorde att vi fick i gång en bred diskussion om vad man vill med partiet i framtiden. Jag uppfattar det som att ledningen börjat lyssna mer på gräsrötterna.

Bland de stora frågorna på tapeten tycker Kock det är bra att man fått i gång diskussionen om samhällsfördraget på nytt.

– Jag var förvånad över att FFC:s senaste förslag slogs ner. Jag är inte säker på att man får ett lika bra förslag den här gången, men vi får väl se och hoppas på att allt löser sig. Det sista vi behöver är en turbulent höst. Själv tror jag på förhandlingar fram till det bittra slutet.

Skeptisk till automater

Som FSD-ordförande kommer Viktor Kock att försöka bekanta sig med Svenskfinland så mycket som möjligt. Det ser han som en förutsättning för att kunna sköta sitt uppdrag på ett framgångsrikt sätt.

En tvådagarsturné i Raseborg inleddes i måndags i Karis där han på kvällen träffade Karis-Billnäs socialdemokrater. Tidigare under dagen hade han bland annat hunnit besöka Ekenäs Energi samt blivit introducerad i stadens äldreomsorg.

Kock erkänner att han är lite skeptisk till matautomaterna som ska provas inom hemvården i Karis och Pojo.

– Det tar bort en mänsklig aspekt av äldreomsorgen, men vad jag förstod fanns det inga andra möjligheter just nu.

På tisdag stod besök på SSAB, i Harparskog samt en träff med Ekenäs socialdemokrater på programmet.

Vilket är ditt budskap till lokalavdelningarna?

– Främst är jag här för att lyssna på vad de har att säga mig. Det jag vill göra som ordförande är att få fram medlemmarnas åsikter. Jag är inte den som själv behöver stå i centrum, säger Kock.

Till det Viktor Kock velat bekanta sig med i Raseborg, men som det inte fanns tid för den här gången, hör flyktingförläggningarna.

Flyktingfrågan engagerar och tillsammans med sin fru åker han på fredag ner till grekiska ön Chios för att i en veckas tid jobba som volontär.

– Min fru var där i november och det påverkade henne djupt. Därför åker vi tillbaka. Det blir säkert en både intressant och tung upplevelse.

Resan blir samtidigt parets sätt att fira sin 10-åriga bröllopsdag.

– Paris kan vänta. Det kändes inte rätt att göra något annat än det här just nu.

Ålder: 36.

Bor: Pedersöre.

Familj: Fru och tre barn i åldern 5 till 9.

Gör: Ordförande för FSD, studerar vid Åbo Akademi.

Mer läsning