Ny förening tränar karate i Sjundeå

Åldersöverskridande. Karateträningar gemensamt för alla åldrar har fungerat bra i Ingå. Därför kommer också den nya föreningen i Sjundeå att satsa på det. Bild: Lina Enlund

Sjundeåbornas fritidsutbud växer då den nygrundade karateföreningen Tomo-Do inleder sin verksamhet.

Redan i vår är det meningen att den pinfärska karateföreningen Tomo-Do ska erbjuda karateträningar för alla åldrar från tioåringar och uppåt. Några gratisträningar ska enligt planerna ordnas i Sjundeå svenska skola under söndagseftermiddagar.

– På våren strävar vi efter att erbjuda gratistimmar så alla kan komma och pröva på karate. I höst börjar de egentliga träningarna mot avgift, säger Oiva Tyni.

Tyni är karateförkunnare med lång erfarenhet av karateträning i Kyrkslättsföreningen Kibudo. I fjol var han med och startade en lokalförening i Ingå och nu står Sjundeå i turen.

– Vi har haft en handfull ungdomar som kommit på träningar från Sjundeå till Kyrkslätt. Men det fanns också sådana som hade velat pröva men inte kunde ta sig till Kyrkslätt. Då tänkte vi att vi grundar en egen förening i Sjundeå, fast den blir liten, säger Tyni.

Använder sin egen metod

Föreningen i Sjundeå följer samma metod som Ingåföreningen, Tayo-ryo. Metoden är utvecklad av Tyni själv, och används även i Kyrkslätt. Den utgår från individens fysiska och psykiska egenskaper i stället för att bara stirra på kraven i karaterörelserna. Och liksom i Ingå kommer även träningarna i Sjundeå att vara gemensamma för alla åldersgrupper.

– Det har fungerat jättebra i Ingå. Där har vi nu mellan sjutton och nitton aktiva som tränar regelbundet.

En del av dem har redan fått ett orange bälte, och nu planeras redan bältesprov för grönt bälte.

– Men det beror alltid på hur de som tränar utvecklas och när de är klara för nästa steg, säger Tyni.

För att det inte ska bli en lång paus i tränandet siktar Ingåföreningen på att försöka ordna träningar även på sommaren, men då en gång i veckan. Träningsmängden inverkar nämligen också på möjligheten till avancemang – ett visst antal träningar krävs alltid för de olika bältesnivåerna.

Mera information om karateträningar i Sjundeå kommer att publiceras på www.tomodo.fi

Mer läsning