Ny dokumentär om Ramstedts värld i dag

Parallellt. Dagens Mongoliet och Japan gestaltas parallellt med förgångna sekel i filmen G. J. Ramstedtin maailma. Bild:

En film om språkforskaren och språkvetaren G. J. Ramstedt har premiär under filmfestivalen Docpoint.

Gustaf John Ramstedt gjorde som språkforskare en banbrytande forskningskarriär inom jämförande språkvetenskap. Han är än i dag respekterad runtom i världen som grundaren av altaisk och modern mongolisk språkforskning. Hans forskning baserade sig på gediget fältarbete i Centralasien vid skiftet av 1800- och 1900-talen. Ramstedt belönades postumt med Sydkoreanska statens högsta bemärkelse för sitt arbete med det koreanska språket.

I höstas gav Raseborgsförlagen Kilabok och Proclio ut Anna Lena Bengelsdorffs bok En mongolsjäl i professorsrock, som berättar om Ramstedts liv och gärning. Nu uppmärksammas Ramstedt också i film. På tisdag har dokumentären G. J. Ramstedtin maailma premiär på festivalen Docpoint. Filmen gör en djupdykning i Mongoliet och Japan, ledda av Ramstedts berättarröst. En annan, nutida berättarröst talar om samhällsförändringar och tidens föränderlighet. Dokumentären för samman parallella verkligheter, trossystem, den gångna världen och marknadsekonomins utsiktslöshet. Under resan möter vi bland annat mongoliska rappare, älskande i Tokio, kinesiska hipsters och "salarymen" som försöker fly ekorrhjulet.

Dokumentären är inspelad i Mongoliet, Japan, Kina och Sydkorea under våren 2016. Frank Skog har gjort finsk- och svenskspråkigt röstskådespeleri. Docpoint visar den finskspråkiga versionen av filmen. Musiken är komponerad av Rasmus Hedlund. Filmen kommer att visas på Yles kanaler under våren 2018 både på finska och svenska.

Filmen är regisserad av Martti Kaartinen och Niklas Kullström. Kaartinen står också för manus och ljud, medan Kullström även är filmfotograf, producent och klippare.

Martti Kaartinen är filmskapare och manusförfattare. Han har spelat huvudrollen i många framgångsrika kortfilmer och är just nu med i flera filmproduktioner som regissör, manusförfattare och skådespelare. Han bor i Berlin.

Kullström är producent, regissör, filmfotograf och mediekonstnär med universitetsexamen i estetik och fotokonst. Niklas har grundat produktionsbolaget Hillstream Pictures som specialiserar sig i svårt realiserbara dokumentär- och fiktionsfilmer.

Filmen är del av det officiella programmet för Finlands 100-årsjubileum. Den  har premiär på Savoyteatern i Helsingfors den 30 januari klockan 17.30. Den visas också i Kiasma-teatern lördagen den 3 februari kl. 12.45, i Malmhuset torsdagen den 8 februari kl. 19.30, i Lumosalen i Korso i Vanda fredagen den 9 februari kl. 18 och i Karahuset i Karabacka i Esbo söndagen den 11 februari kl. 15.30. Båda eller den ena av regissörerna är närvarande vid alla visningar.

Mer läsning