Ny deckare tar plats i Hangömiljö

Hemhamn. Remes trivs i autentiska miljöer, här i Hangöby hamn. Bild: Johanna Lindholm

Litteratur Matti Remes nionde Hangödeckare ligger nu på bokdiskarna. Som vanligt hamnar Ruben Waara in i en serie oförutsedda händelser, den här gånger med rötter i det förflutna.

– Ett personbrott är det centrala i en deckare. Utan det blir det bara tråkigt.

Det säger författaren Matti Remes, som är aktuell med sitt nionde alster i serien om Ruben Waara i Hangömiljö. Remes tillägger dock att det inte är brottet i sig som är det relevanta, utan spänningarna bakom som leder till att brott begås.

– Det handlar om människorelationer, komplexa strukturer. Men jag skildrar ogärna våldet, det har inget värde i sig.

Vanligt folk

Remes har varit deltidshangöbo i många år, och det avspeglas i hans böcker. Även om hans romaner uppvisar en klassisk deckarstruktur, så är det kanske just förtrogenheten med Hangöbornas vardag i kombination med den utomstående betraktarens distans som är Remes signum. Två av Waaras stamställen är På Kroken i Hangöby hamn och Roxx i Östra hamnen. Här träffar Waara folk som ger honom information och erbjuder honom pusselbitar till den bild som hans upphovsman Remes stilsäkert målar upp.

Lokala evenemang

Remes böcker utgår vanligen från ett välkänt eller aktuellt Hangötema. I hans första bok Tappotanssi från 2003 inträffade ett mord på Tulluddsstranden efter en häftig fest med både lokala och utomstående förmågor inblandade. I hans senaste bok Regatta, är det, som titeln anger, de klassiska segeltävlingarna som utgör handlingens inramning. Upptakten är en kvinna som slungas ombord från en segelbåt i onda avsikter, och som vanligt går inget riktigt som planerat. Som vanligt trillar den sympatiske deltidshangöbon Waara i händelsernas mitt, och så rullar intrigen i gång.

– Det är egentligen lite konstigt att jag inte använt mig av regattan tidigare, eftersom den är så central för Hangös självbild, funderar Remes, där vi möts över en kopp kaffe på stamlokuset i Hangöby hamn.

Brottsplats udden

Remes medger att Hangö är en tacksam scen för deckare. Uddens delvisa isolation utgör en bra grogrund för intriger och dramatik i det dolda.

– Hangö är inget ställe du råkar besöka, för att komma hit måste du ha en avsikt. Redan det innebär vissa förväntningar och ansatser. En annan aspekt av Hangös läge är den sociala begränsningarna.

– I Hangö "känner" alla varandra, eller tror sig känna varandra. Folk har en gemensam historia som sträcker sig tillbaka i tiden och som tar sig uttryck i starka känslor och oväntade relationer. Jag brukar också försöka skildra historiska händelser, de kan kasta sken över händelseförloppet, säger Remes.

Som deltidshangöbo har Remes förmånen att se nyktert på invecklingarna utan att direkt vara insyltad i dem.

– Det är egentligen på grund av svågern Janne, som har ett kriminellt förflutet och rötter i Hangö, som Waara dras med i olika händelsekedjor.

Den som gillat Remes tidigare alster, kommer inte att bli besviken på Regatta. Tempot är rappt och figurer vars lokala förlagor åtminstone Hangöbor kan identifiera passerar vy. Trådar från tidigare verk knyts samman till en enhetlig väv.

Profil

Vem är han?

Namn: Matti Remes

Född: 1955

Bor: I Hangö och Esbo

Gör: Skriver deckare. Åtta stycken utkom mellan 2003-2013. Den nionde har nyss utkommit. Författaren skriver på finska. Arbetar även med grafisk planering vid sidan om författarskapet.

Handlar om: Deckarna utspelar sig i Hangömiljö. Huvudpersonen är Ruben Waara. Böckerna bildar en helhet men kan även läsas separat.

Mer läsning