Ny datakabel ska korsa Balticconnector

Ett ryskt telekombolag planerar att dra en ny datakabel i Finska viken från Leningrads län till Kaliningrad. Kabeln ska löpa genom Finlands ekonomiska zon. Kommunerna vid kusten ska ge utlåtande om planen.

Den över 1 000 kilometer långa optiska Baltikakabeln löper delvis genom Finlands och Sveriges ekonomiska zoner. Avsnittet som löper genom Finlands ekonomiska zon är 377 kilometer. Området är internationellt vattenområde. Syftet med kabeln är att utveckla och samordna dataförbindelserna i Kaliningrad med det ryska stamnätet. Kabeln anläggs av telekombolaget PJSC Rostelecom, ett offentligt börsbolag och Rysslands största producent av digitala tjänster.

Projektkungörelsen är framlagd till den 14 februari och Kyrkslätt, Ingå, Raseborg och Hangö har fått begäran om att ge utlåtande.

Kabeln levereras inte av Prysmian, som har en fabrik i Kyrkslätt, utan av det kinesiska företaget Hengtong. Den läggs ner med fri nedläggning och ska alltså inte grävas ner på havsbottnen. Ingen undervattensutrustning behövs.

Baltikakabelns sträckning korsar naturgasledningarna Nord Stream, Nord Stream 2 och Balticconnector. Nord Stream korsas väster om Hangö udd, och löper därefter på norra sidan av Nord Stream och Nord Stream 2. Korsningsställena har planerats i samarbete med ägarna av ledningarna.

Arbetet med att anlägga havskabeln ska påbörjas 2020. Kabelns livslängd är 25 år.

Mer läsning