Ny bil och nytt stall för Emil Lindholm

Nya förutsättningar. Emil Lindholm (t.h.) tar ett nytt steg på sin karriär. Med sig har han kartläsaren Emil Korhonen Bild: Jani Kekoni

Ingåbon Emil Lindholm tar ett stort steg framåt i sin rallykarriär. I år kör han en fyrhjulsdriven Skoda Fabia för GRX-stallet.

Emil Lindholm, 21 år, hade en fin säsong i fjol. I den inhemska FM3-klassen blev det ett silver och han deltog också i det finländska VM-rallyt. Dessutom vann han i FM3 tävlingen "Framtidens stjärna" vilket ger honom en plats i det finländska VM-rallyt också nästa år.

Nu blir det en ändring då han till i år tar en plats i Marcus Grönholms GRX-stall och då kör en Skoda Fabia. Som kartläsare fungerar Mikael Korhonen, medan Markus Paananen är chefmekaniker.

– Emil hyr materialet av oss. Han har haft en karriär som stadigt gått framåt och vi vill nu följa med honom med tanke på framtiden. Projektets namn lånade vi från ishockeyn och kallar det därför för GRX Try Out 2018, berättar Marcus Grönholm, själv tvåfaldig rallyvärldsmästare från Ingå.

Bråd säsong

Lindholm och Korhonen har nu en bråd säsong framför sig. I den preliminära tävlingskalendern finns både FM-serien i rally och VM-rallyt i Jyväskylä.

– Det här är en fin möjlighet och jag vill tacka Marcus Grönholm och mina partner. Hösten var på alla sätt stressig, men av alla alternativ jag hade var det här det absolut bästa, säger Emil Lindholm.

– Förutom att vi kör i FM-serien startar vi också med en Skoda i det finländska VM-rallyt i slutet av juli. Vi hoppas också att vi efter att säsongen kommit i gång kan komplettera tävlingskalendern med enskilda tävlingar.

Stort steg

Lindholm står nu inför en intressant utmaning då han böjar tävla med en fyrhjulsdriven bil i stället för med en framhjulsdriven bil som tidigare. Det tar dock sin tid att vänja sig och också med noterna krävs det mera arbete.

– Det jobbet startade vi med Mikael redan i höstas. Att köra med en snabbare bil för med sig helt nya krav. Farten är högre så noternas exakthet blir ännu viktigare. Nu kan man inte gå för fullt in i riktigt alla situationer med gasen i botten på samma sätt som tidigare, säger Emil Lindholm.

Lindholm har också hunnit bekanta sig med den nya bilen. De första etapperna kördes i Hirvimäki i mellersta Finland före jul.

– Det var en fin bil på alla sätt och fantastisk att köra. Totalt körde vi ungefär 100 km och jag tycker att jag ganska snabbt blev du med bilen, säger Lindholm.

Start i Rovaniemi

Tävlingssäsongen inleds i slutet av januari med den första FM-deltävlingen. Det handlar om Lapplands rally i Rovaniemi.

– Planen är nu att jag i de två första FM-deltävlingarna samlar på mig rutin och hittar känslan för bilen. Mitt personliga mål är att jag i det tredje vinterrallyt, som körs i Joensuu, skall ta mig in bland de tre bästa, säger Emil Lindholm.

Mer läsning