Ny ägare för Makrobios

Bild: Kevin Stewart

Ekenäsförtaget Makrobios som är en grossist för ekologiska produkter har köpts upp av Vitality and Oy. Makrobios fortsätter dock som ett fristående bolag med nuvarande ledning med i verksamheten.

Inhemska Vitality and Oy konsoliderar ansvarsfulla bolag som befrämjar naturligt välbefinnande baserat på natur- och ekologiska produkter och har nu förvärvat hela aktiekapitalet för Ok Makrobios Ab. Också Jakobstadsföretaget Valioravinto finns inom Vitality and Oy och man hoppas på koncernnivå kunna skapa synergieffekter, samt utveckla affärsmodellen.

Makrobios grundades 1984 av Henrik Nyberg. Omsättningen i fjol var litet över 5 miljoner euro.

– Då jag grundade företaget fanns det i bakgrunden ett stort personligt intresse för naturen och hälsopåverkan av mat. Både Makrobios och Vitality and Oy utgår från en verksamhet där man befrämjar ett naturligt välbefinnande genom högkvalitativa produkter. Jag tror starkt att Makrobios, som en del av Vitality and Oy, kommer att ännu bättre kunna möta konsumenternas behov och befrämja deras välbefinnande på ett naturligt och ansvarsfullt sätt, säger Nyberg som fortsätter i Vitalitys produktutveckling som rådgivare.

– Om man ser på Makrobios verksamhetsprinciper och långa tradition från branschen är jag övertygad om att företaget passar utmärkt i vårt koncept, säger Markus Einiö som är styrelseordförande för Vitality and Oy.

– Jag är väldigt entusiastisk över möjligheten att bli en del av denna helhet där vi får vidareutveckla Makrobios med nya affärspartners, säger Perttu Dietrich som fortsätter som vd för Makrobios.

Mer läsning