Nu vill man skjuta tre av vargarna i Snappertuna

Under år 2017 har 358 observationer gjorts hittills, varav 162 gårdsbesök, berättar Visa Eronen, jaktchef på Finlands viltcentral. Bild: Arkiv/Stefan Holmström

Förra veckans fredag lämnade en privatperson in en ansökan till Finlands viltcentral om att få fälla tre vargar i Västnyland. Det bekräftas av jaktchef Visa Eronen på Finlands viltcentral.

– Det stämmer. En ansökan om att få skjuta tre vargar lämnades in fredagen den 15 december. Området man avgränsat löper från Björnholmen utanför Skogby i väst till Ingå kommuns gräns i öst. Också Odensö och Gullö ingår i området som ansökan gäller, säger Visa Eronen, jaktchef på Finlands viltcentral.

Områdets norra gräns är riksväg 25. Området i ansökan är i det närmaste identisk med området som tillståndet att fälla en varg på tidigare i höstas berörde.

Fälldes sista dagen

En varg fälldes i Karis sista dagen som tillståndet var i kraft, fredagen den 27 oktober, i enlighet med tillståndet.

Tillståndet stipulerade att man i första hand skulle fälla en valp.

– Det var dock med största sannolikhet flockens alfahane som fälldes den gången. Det var en vuxen varghane i varje fall, säger Eronen.

Flocken som kallats Snappertunaflocken bestod innan avskjutningen av åtta vargar, varav ett alfapar. De vargar som är kvar håller ihop och rör sig på samma område som innan hanen sköts.

– De rör sig både i flock och i mindre grupper, området är detsamma och ansökan är också riktad till det område som den här flocken rör sig på, säger Eronen.

I snitt en observation om dagen

Ansökan om att få skjuta tre vargar motiveras bland annat med att vargarna saknar den naturliga rädslan för människan och att vargobservationerna ökat dramatiskt på området som ansökan gäller – i medeltal nästan en observation om dagen:

– Under år 2017 har 358 observationer gjorts hittills, varav 162 gårdsbesök. Det är nog många observationer, säger Eronen.

Ansökan om tillstånd att fälla vargarna är under behandling hos Finlands viltcentral. Eronen, som bereder ärendet, säger att en ansökan brukar ta mellan en och fyra veckor att behandla. Beslutet fattas av viltcentralens chef för offentlig förvaltning, Sauli Härkönen.