Nu vaknar Flatnäs till liv i rutan

Övertygande. Mimosa Willamo som Ca Bäck gör en strålande rolltolkning. Bild: Yle Fem

Första avsnittet av Lola uppochner sänds i kväll på FST 5. De lokala kopplingarna ger serien flera dimensioner än bara berättelsens skeenden.

Tv-serie

Lola uppochner, serie i sex delar

I rollerna: Mimosa Willamo, Li Krook, Julia Korander, Geoffrey Newland, Carl-Kristian Rundman, Vivi Lindberg, Mats Långbacka, Niklas Groundstroem, Caisa Calin m.fl.

Regi: Ulrika Bengts.

Manus: Annina Enckell & Ulrika Bengts.

Produktion: Långfilm Productions.

"Svenskfinlands Twin Peaks" kallade producenten Mats Långbacka tv-serien Lola uppochner i en intervju i VN inför inspelningen i fjol. Och slutresultatet har onekligen drag av kultserien. Även i Lola finns det övernaturliga hela tiden närvarande, och surrealistiska scener varvas med realistiska till en mångskiftande helhet. Men som helhet är det ändå något helt annat än ett mystiskt mordmysterium i en amerikansk småstad.

Lola uppochner baserar sig på Monika Fagerholms småstadsdeckare men tv-serien fokuserar inte så mycket på vare sig mord eller poliser. Däremot berättas många parallella historier om personliga öden – familjen Bäck som drabbas av en tragedi i första delen, dottern Anita som är rullstolsburen, det komplexa systraförhållandet och prästen Eva Andersson med sin hemliga börda. Döden finns hela tiden närvarande i utkanten, det är människornas förhållningssätt till den och varandra som behandlas.

Starka kvinnor

En styrka är skådespelarprestationerna. Det är kvinnorna som gör serien. Speciellt Mimosa Willamo som viljestarka Ca Bäck gör en ypperlig och övertygande tolkning och engagerar tittaren i Cas öde. Även hennes förbittrade syster Anita Bäck är en spännande personlighet och Li Krook gör ett bra arbete, men hon känns inte lika autentisk som Ca. Valet av Julia Korander till rollen som mamman Ulrika Bäck är däremot inte det bästa, eftersom hon känns jämnårig med dem hon ska vara mamma till.

Männen gör inte lika stort intryck, även om flera centrala personer i serien är män. Männen är ändå mera stereotypa än kvinnorna, som har en större variation och ett bredare spektrum av karaktärsdrag att spela med.

Vackert och mystiskt

Visuellt är detta en vacker produktion. Färgskalan är harmonisk och scenerna tilltalande för ögat. Till den visuella helheten hör också den skira finska sommarskogen. Med sin mångfald är den en viktig del av berättelsen – den är en källa till mystik och frihet eller ett välkommet gömställe.

Tv-serien är också intressant att se med lokala ögon. Eftersom en stor del av den är inspelad i Ekenäs med omnejd är det lätt att dra paralleller mellan innehållet i serien och vardagen i Västnyland. Den nya gallerian som invigs med pompa och ståt för osökt tankarna till Norra hamnen och det stora köpcenterprojekt som stötts och blötts i staden. Med det i åtanke kan man undra om Gallerians öde i serien är ett ställningstagande mot en etablering i Ekenäs.

Mygelkontakterna mellan affärsmannen Martin Backlund och ordförande för stadsstyrelsen, Birger Stenqvist, med smussel bakom kulisserna får en nästan skrämmande aktualitet genom bestyret med hyreskontrakten i Östra hamnen i Hangö.

Mer läsning