Nu ska Linda Sandblom hoppa högt igen

Ny fart. Nästa säsong siktar Linda Sandblom högre än 184 centimeter. Dessutom avgörs både inomhus-EM och utomhus-VM under 2019. Bild: Thomas Sundström

Två år i rad har Linda Sandbloms säsongsbästa utomhus blivit 184 centimeter. HIK-friidrotts höjdhoppare säger att det inte är aktuellt den här gången.

Efter en säsong som inte gick enligt planerna tog Linda Sandblom en – för henne – lång paus. Hon höll sig borta från höjdhopp i en månad och motivationen var tillbaka när träningen återupptogs.

– Jag har alltid sagt att jag funderar på framtiden efter varje säsong, men när det var som jobbigast i somras var jag inte säker på hur det skulle bli i fortsättningen.

Även om säsongen var motig var Sandblom aldrig skadad och hon säger att situationen kunde ha varit annorlunda om så hade varit fallet. Men den stora orsaken till att hon ännu inte hade fått nog av höjdhopp var att Sandblom inte har uppnått allting hon vill.

– Jag känner ännu inte att jag har fått ut allting av min potential. Jag vet att jag kan bättre än vad de senaste åren visar.

Mot Skottland

Under den kommande inomhussäsongen är tanken att det skall bli flera tävlingar än i fjol och det beror på att inomhus-EM avgörs i Glasgow i början av mars. I det här skedet vet Sandblom inte när inomhussäsongen börjar och hon kan heller inte säga hur många tävlingar som kan bli aktuella.

– Det finns ju inte många tävlingar i Finland, så vill jag tävla mycket måste det ske utomlands. Men det är svårt att säga hur det blir med det. Jag har inte något desto bättre resultat att falla tillbaka på efter i fjol och då brukar det vara svårt att få en tävlingsinbjudan.

Sandblom tränar för tillfället i Hangö och förberedelserna inför nästa år har redan varit i gång en tid. Vid sidan av friidrottssatsning fungerar hon också som HC HIK:s verksamhetsledare och dessutom leder hon ett projekt, Rörelsekul, som berör alla förskolor och dagisbarn i åldern 3–5 år i Hangö.

– Det är bra för mig att ha någonting annat än höjdhopp och jag tycker om det. Däremot krävs mycket planering från min sida för att allting skall gå ihop.

Två tunga år

När den senaste utomhussäsongen summerades hade Sandblom för andra året i rad inte hoppat högre än 184 centimeter. Senast hon har hoppat högre än så var i OS-kvalet 2016, då blev det 189 centimeter. Sandbloms personliga – och samtidigt finländska rekord – är fyra centimeter högre.

– Förstås lär man sig av sina misstag och tunga säsonger resulterar också i en del läxor. Men det är ingenting jag rekommenderar och på det psykiska planet är det inte aktuellt med ett likadant år igen.

Även om slutresultatet har blivit detsamma två år i rad, så kändes den senaste säsongen tyngre än den föregående. Den främsta orsaken till det var, enligt Sandblom, det faktum att hon var frisk och att hon var på gång. Men till slut var säsongen ändå över före friidrottslandskampen mot Sverige.

Motgångarna har inte resulterat i några radikala förändringar i upplägget. Däremot säger Sandblom att hon i fortsättningen planerar att sätta upp flera mindre delmål.

– Det är mål som jag håller för mig själv och jag tror att det kan vara bra.

Sent mästerskap

Om allting går som tänkt nästa år kommer Linda Sandblom att tävla i två internationella mästerskap: inomhus-EM i Glasgow och utomhus-VM i Doha. Det senare mästerskapet är sedan ett kapitel för sig och avgörs i slutet av september och i början av oktober. Någonting som inte hör till vanligheterna och det kan förstås vara en utmaning för idrottarna som måste förlänga sina säsonger.

– Det är lika för alla men jag förstår inte varför man ska ordna mästerskapet i ett land där man inte kan tävla i tidigare än så här. Min åsikt är att det är dumt och det saknas ju inte andra länder som man kan tävla i.

Säsongsbästa utomhus:

2010: 175, 2011: 175, 2012: 183, 2013: 189, 2014: 185, 2015: 183, 2016: 193, 2017: 184, 2018: 184.

Mer läsning