Nu lättas restriktionerna – 50 får samlas ute från juni

Regionförvaltningsverket lättar på restriktionerna för evenemang och sammankomster i Nyland och Helsingfors. Bild: Ari Sundberg/SPT

Restriktionerna på grund av coronaviruset lättas stegvis, meddelar Södra FInlands regionförvaltningverk. Redan från tisdag får fler samlas, och i juni gäller att 50 personer får samlas ute i Helsingfors och Nyland.

Begränsningarna för allmänna sammankomster lättar i juni. Regionförvaltningsverket i södra Finland har beslutat att gränsen för offentliga tillställningar och sammankomster utomhus höjs i några av sjukvårdsdistrikten.

– I områden där coronaläget blir bättre kommer begränsningarna gradvis att upphävas, säger Laura Nikunen, regionförvaltningsöverläkare vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Från och med den 25 maj höjs gränsen både utom- och inomhus från sex personer till tio i Helsingfors och Nyland. Utomhus får evenemang för upp till 50 personer ordnas från och med juni.

I Hangö, Lojo, Högfors och Raseborg höjs gränsen till 20 personer inomhus och 50 utomhus fram till den 1 juni. Därefter gäller begränsningen 50 personer både inom- och utomhus.

I Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Kymmenedalen behålls nuvarande begränsningar till åtminstone den 15 juni.

– Läget förändras snabbt och förändringar i ministeriets riktlinjer kan även förväntas om uppdateringen av hybridstrategin fortskrider. Det är svårt att förutse läget, därför är beslutet bara taget till mitten av juni, säger Nikunen.