Nu hör all cancerforskning till rosa familjen

Bild: EMILIA ANUNDI

Cancerstiftelsens insamling Rosa bandet breddas. Från i år stöder insamlingen all cancerforskning. Målet för årets insamling är rekordhögt.

Med intäkterna från Rosa bandet stöder Cancerstiftelsen från och med hösten 2020 inte bara bröstcancerforskning, utan även forskning av andra cancerformer. Insamlingen har under de senaste åren blivit allt mer populär, samtidigt som intäkterna ökat. Därigenom är det nu möjligt att rikta in finansieringen på cancerforskning i bredare mening.

I dag, på Rosa bandets dag, uppmärksammar Västra Nyland cancer och cancerforskning. Vi donerar tio procent av annonsintäkterna i vårt Rosa bandet-tema till Cancerstiftelsen.

Västra Nyland utmanar sina läsare, samarbetspartner och sin personal att delta i arbetet mot cancer. Det kan du enkelt göra genom att klicka här och donera.

– Intäkterna från insamlingen Rosa bandet har gett oss möjlighet att stöda forskningen allt mer effektivt. För oss är det viktigt att insamlingen Rosa bandet och de donationer som gjorts till förmån för Rosa bandet kan gagna alla som insjuknat i cancer, säger Cancerstiftelsens generalsekreterare Sakari Karjalainen.

Bara forskning räddar

Redan tidigare har medel från Rosa bandet indirekt stött allmän cancerforskning, eftersom en del av pengarna har riktats till forskning som inte gällt en viss typs cancer. Kring en tredjedel av all forskning gäller bröstcancer och prostatacancer.

– Vårt budskap är tydligt: Bara genom forskning kan vi vinna cancern. Dagens forskning är morgondagens vård. Samtidigt har finansieringen av forskning minskat oroväckande mycket de senaste åren. Därför behövs satsningar som Rosa bandet – bara på det här sättet kan vi hålla cancerforskningen livskraftig, säger forskningsledare Jarmo Wahlfors från Cancerstiftelsen.

– Insamlingen berör nu en ännu större skara människor. En tredjedel av finländarna insjuknar i någon form av cancer under sitt liv. Ju äldre befolkningen blir desto vanligare blir det också med cancer.

Cancern finns alltid bland oss

Rosa bandet har i år som mål att samla tre miljoner euro till cancerforskning. Det är mer än någonsin. I fjol var fick insamlingen in 2,8 miljoner euro, då var målet 2,5.

– Jag litar på att exceptionella tider föder exceptionella resultat, säger Sari Meller, Cancerstiftelsens direktör för medelanskaffning.

Hon syftar på coronapandemin och de utmaningar som också teamet bakom Rosa bandet har stött på under planeringen.

– Men de utmaningar vi har mött i coronatider är ingenting jämfört med de utmaningar som cancerpatienter och deras anhöriga möter varje år, oberoende av om det är coronaår eller inte.

Mer läsning