Nu har På Kroken i Helsingfors öppnat

Anders Klint och Magnus Ekström basar tillsammans över köket på På Kroken Helsinki. Bild: Peter Lundqvist

Det var trångt med utrymme då fisk- och skaldjursrestaurangen På Kroken Helsinki höll öppningsfest den 5 december. Matjournalister, bloggare och kändisar ville alla vara med och fira tillskottet i Helsingfors restaurangutbud.

Kaviar avsmakades, champagneglas höjdes och det rådde en allmänt avslappnad och uppsluppen stämning.

– Vi är för tillfället fem kockar som fyller på buffébordet och vi vill ändå inte riktigt hinna med, säger Hangökrögaren Magnus Ekström som driver restaurangen tillsammans med frun Svetlana.

Det var många som slöt upp och ville vara med och fira öppningen av På Kroken Helsinki. Bild: Peter Lundqvist

Det är nu en knapp vecka sedan restaurangen på Sandvikskajen 11 öppnade och så här långt är Magnus nöjd.

– Det har varit spännande, om än arbetsdryga dagar. Vi har en suverän personal, men det kommer att ta ett par veckor innan vi jobbat ihop oss som ett team och allt börjar löpa, säger han och springer sedan ut till matsalen med ytterligare en bricka med halstrad lax.

Sätta sin prägel

Köksmästare Anders Klint, också känd som Friluftskocken, ser fram emot att få sätta sin prägel på menyn. Hans signum är enkla rätter med originella smaksättningar. Han har lagat mat i alla världsdelar och säger sig ha hämtat inspiration från alla ställen. Det som intresserat honom speciellt är folk som lagar mat under primitiva förhållanden; ute i öknen, på fjället et cetera.

Det var många skålar för välgång som höjdes under öppningsfesten. Bild: Peter Lundqvist

– Jag gillar att laga mat under öppen eld och att använda lite speciella tekniker och kärl. Jag har kockat mycket utomhus och blivit expert på vilda ätbara växter och svampar, berättar Anders entusiastiskt.

I festvimlet finns också Stefan Therman, som gått med i På Kroken Helsinki-projektet som investerare. Therman är sedan flera år tillbaka deltidshangöbo och är från tidigare bekant med På Kroken-restaurangen i Hangö.

– Då Magnus tog kontakt och frågade om jag kunde hjälpa till, tog jag genast chansen utan större tvekan. Jag har alltid velat ha en egen restaurang och det här var ett bra tillfälle, säger han.

Bild: Peter Lundqvist

Mer läsning