Nu går torken het på gården

Torrt i fukten. Torken vid Brobacka gård är i flitig användning under augusti och september då all säden tröskas och torkas. Bild: Lina Enlund

Serie När säden är mogen och vädret det rätta kör bonden ut med tröskan. För fuktig säd är svår att skörda och dyr att torka.

I lördags kunde Nina Pettersson-Perklén och hennes man Göran Perklén inleda arbetet med att tröska säden på sina åkrar på Brobacka gård i Sjundeå. Tröskningen kräver som det mesta andra av bondens arbete rätt väderlek. Det idealiska vädret i skördetider är soligt och blåsigt.

– Om det är för blött på åkrarna blir de förstörda om vi åker ut med tröskan. Och för fuktig säd blir dyr att torka, säger Nina Pettersson-Perklén.

All säd körs igenom torken, även om det inte skulle behövas för fuktens skull.

– Det är sällan säden är så torr att den inte skulle behöva torkas, det händer bara enstaka gånger. Också då kör vi ändå säden genom torken, för den blåser bort allt onödigt ogräs och andra frön.

Två traktorlass får plats i torken på en gång. Hur länge säden ska torka beror på hur fuktig den var när den skördades. Målet är att fuktprocenten ska gå under 14.

– 14,5 procent är absolut max. Brödvete ska vara torrare än fodervete. Helst vill vi sälja brödvete men det beror på kvaliteten på säden.

Också torken måste städas

Efter att säden hälls i torken sköter den i princip resten själv.

– När säden har torkat tillräckligt ska torken kyla ner säden. Det gör den automatiskt men man måste nog gå titta till den hela tiden ändå. Det sker torkbränder ibland och jag kan föreställa mig att det beror på att torken har stannat på den varma torkfunktionen.

Redan innan tröskningen kom i gång på åkrarna har torken sysselsatt jordbrukarna på Brobacka. Den måste städas och provköras, och tröskan ska servas och testas.

– Torken putsas med luft som blåser igenom den men runt torken måste man helt enkelt dammsuga. Det är massor att göra.

Hur skörden ser ut är det för tidigt att sia om, det vet Nina Pettersson-Perklén först i september när allt är tröskat.

– Men jag tycker det ser ut som ett medelmåttigt år.

Att köra tröskan hör till hennes favoritsysslor men det ser illa ut för henne på den fronten. Säden är kortvuxen och åkrarna steniga, så tröskan rattas av Göran.

– Han sa att jag bara får in alla stenar i tröskan om jag kör den. Så jag sköter transporten från åkern till torken i stället.

Tränar och rehabiliterar

Förutom tröskningen sysselsätter hästarnas hälsotillstånd Nina Pettersson-Perklén just nu. En av veteranerna i stallet, Stora Lasse, har en benskada. Förra året fick han en fraktur och var konvalescent en längre tid, och nu är problemen tillbaka.

– Han hade just kommit tillbaka i tävlingsvärlden och var i jättebra skick när hans ben började svälla upp igen. Jag hoppas och antar att det är den gamla frakturen som orsakar problem.

I somras skadade sig också Pettersson-Perkléns egen häst vid en tävling.

– Så jag tränar och rehabiliterar.

Hästarna går ute dag och natt så länge det är möjligt. Bara några hästar som är känsliga för knott får sova inomhus nu då nätterna blir fuktigare och knotten besvärar.

Serie

VN följer med Nina Pettersson-Perkléns arbete som jordbrukare i ett år. Just nu är det tröskning och torkning av säden som gäller.

Brobacka gård odlar ungefär 100 hektar spannmål och oljeväxter. Hö odlas för eget bruk. Dessutom har gården 50–60 hektar skog.

Pettersson-Perklén driver också ett stall på gården.

Till familjen hör mannen Göran Perklén, tre pojkar, två katter och en hund.