Nu blir han operakung

Bild: Lina Enlund

Intervju

En nyskriven barnopera framförs i Esbo under helgen. I titelrollen som Dumma kungen ses Filip Werthmann från Ekenäs.

– Min sånglärare tyckte att jag skulle passa för rollen och jag tyckte en nyskriven barnopera låter intressant, säger Filip Werthmann om bakgrunden till rollen.

Operan är skriven av Monica Vikström-Jokela, författaren bakom böckerna om Ellen Annorlunda och många dramamanuskript för barnprogram i tv. Dumma kungen handlar om en kung som inte tycker om förändringar och är rädd för sådant som är annorlunda.

– Den är egentligen mycket tidsaktuell. Bland annat främlingsfientlighet tas upp på ett lättare sätt genom kungen som inte tycker om något som är främmande. Sådant är skrämmande tycker han, säger Werthmann.

Barnvänlig längd

Under operans lopp mjuknar kungen till ny insikt om det annorlunda.

– Han inser att det kanske är ganska bra ändå att vara vän med någon som är annorlunda.

Musiken är skriven av Cecilia Damström, en ung kompositör som bland annat vunnit Linköpings Studentsångares kompositionstävling 2016.

– Den är inte lika lång som en vanlig opera förstås, men annars är den som vilken opera som helst. Vi sjunger på samma sätt som man gör i opera- eller liedmusik, säger Werthmann.

Hellre sång än piano

Filip Werthmann har sjungit sedan han som sjuåring började ta pianolektioner.

– Jag var mera intresserad av att sjunga på lektionerna än att spela, så min lärare föreslog att jag skulle satsa på sång i stället. Jag började i gosskören vid Raseborgs musikinstitut och fortsatte i ungdomskören. När jag var femton-sexton år började jag ta sånglektioner för Christhild Romberg.

Numera är sången en seriös hobby för Werthmann, som förutom att han medverkar i musikaliska produktioner av olika slag även gör egna sånguppträdanden.

– Främst blir det på begravningar, eftersom jag jobbar på Werthmanns begravningsbyrå. Men jag har också sjungit på dop och bröllop.

Mer läsning