Nu är det klart vem som ska spela Koivisto: se rollbesättningen i den nyskrivna pjäsen

Mauno Koivisto sågar ved på sin gård i Täkter 1986. Bild: Kasper Gustavsson

De professionella skådespelarna för teatern om Mauno Koivistos liv är valda. Presidenten gestaltas av en skådespelare med rötter i Tenala.

Pjäsen om Mauno Koivisto arbetar på två plan, en slags teaterlek, säger regissören Ville Sandqvist. En föreställning i föreställningen, om man så vill.

– Vi har på sätt och vis två Koiviston. Tanken är att det är Täkterbor på scenen som berättar hur de minns Mauno och vad han gjorde internationellt och i inrikespolitisken. Vi försöker alltså inte hålla oss till någon exakthet i historien, utan här finns en vinkel.

Tenalabördiga Matti Raita är den skådespelare som fått förtroende att spelar en Täkterbo som spelar president Koivisto, medan Sanna Hietala spelar en inflyttad historiker som gestaltar Tellervo.

Raita, bekant bland annat från Klockriketeatern, säger att han ser fram emot uppdraget.

– Jag är ju född 1982 och tillhör alltså den generation som inte haft Kekkonen som "den stora presidenten". Det var Koivisto som var normen för hur en president ser ut då jag växte upp.

Framhäver lokalanknytningen

Den rent sceniska framställningen kompletteras med dokumentärt material i form av video och stillbilder. Till detta material hör också videor där skådepelaren Martin Bahne gestaltar "den riktiga" Koivisto, i ett arkivmaterial som alltså är fiktivt.

– Med det här sättet att arbeta vill framhäva den lokala anknytningen till Västnyland, som också största delen av ensemblen har. Det mest intressanta här är nog bollandet mellan det folkliga och toppen av hierarkin, säger Sandqvist.

Parallellt är makthavarens behov av ensamhet också ett tema, liksom hans behov av ett "folkligt" vardagsliv.

– Det har vi ju också vant oss att se uttryck för hos Tarja Halonen och Sauli Niinistö.

Speglar det internationella

Konceptet har tagit modell av publiksuccén Okänd Soldat i Harparskog. Även nu är Kerstin Karlberg som är producent, den här gången med professionell konstnärlig förstärkning av regissören Sandqvist och skådespelarna Sanna Hietala, Matti Raita och Robert Kock. Pjäsen utgår från Christoffer Holms nyskrivna dramakomedi.

Enligt Sandqvist är det faktum att paret Koivisto levde och interagerade med bygden en utgångspunkt för arbetet. Förutom att många ortsbor har minnen av presidentparet, har Sandqvist också varit i kontakt med Tellervo Koivisto och hört berätta om livet i Täkter.

Ändå är det inte frågan om någon lokalhistoria, utan föreställningen ska spegla Koivistos långa och internationella karriär.

– Under hans långa liv hände det många intressanta saker, började från åren i Åbo och kriget. Vi berättar om hans liv och insats – men ur ett Täkter-perspektiv.

Mer läsning