Nu är det klart: Sjundeå börjar sälja vatten till Kyrkslätt

Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Kyrkslätt börjar köpa hushållsvatten av Sjundeå kommun. Avtalet godkändes i Sjundeå kommunstyrelse i måndags.

Hopkopplingen av vattennäten i grannkommunerna har förberetts i över ett år. I samband med att Sjundeå planerade den nya vattenledningen till ett bostadsområde i Pickala förberedde sig kommunen också på att leverera vatten till Kyrkslätt. Kyrkslätt behöver mera vatten för att förbättra vattenkvaliteten i Kantviksområdet, och förbereda sig på att området växer. Också Obbnäs garnisonsområde ska i framtiden få vatten från Kantvik.

Tre av Sjundeås fyra vattentag används för närvarande, och de har så mycket vatten av det räcker bra att sälja till Kyrkslätt. Senast nästa sommar är det meningen att Sjundeå ska börja leverera vatten till Kyrkslätt. Före det måste Kyrkslätt bygga ett förenande vattenrör till Sjundeås vattennät. Dessutom måste Sjundeå bygga en trycknedsättande ventil till Sjundeåvägen och en tryckförhöjande station i Störsvik. De här investeringarna står Kyrkslätt för.

Kyrkslätt förbinder sig att köpa minst 200 kubikmeter vatten per dygn. Sjundeå kan leverera upp till 500 kubikmeter de dagar då produktionen räcker till. Vattnet kostar 1,05 euro per kubikmeter vatten upp till 91 250 kubik per år. Efter det kostar vattnet 90 cent per kubikmeter. I framtiden är det meningen att vattenmängderna ska ökas.

Mer läsning