Noviastuderande fick fint stipendium

Santeri Määttä har belönats med ett stipendium för sitt examensarbete inom betongkonstruktioner. Bild: Arkiv

Tjänstemannaförbundet ERTO belönar årligen de tre bästa yrkeshögskoleprojekten för utveckling av arbetslivet. Ingenjörsstuderande Santeri Määttä vid Novias Campus Raseborg har belönats med stipendium i den nationella tävlingen.

Santeri Määttä får sitt stipendium under Yrkeshögskolornas riksomfattande dagar i Björneborg den 16 och 17 maj. Stipendiaterna får 500 till 1 000 euro.

Examensarbetets rubrik var Planering av efterspänd pelarplatta med UB-linor centrerade på pelarna.

Määttäs examensarbete utfördes för Sweco. Uppdraget var att utveckla sättet att använda UB-linor i betongkonstruktioner. Metoden innebär att UB-linor, det vill säga vajerknippen, gjuts in i betongplattan enligt funktionsprincipen "armering utan vidhäftning". Detta för att spännarmera stora betongplattor som golv för exempelvis parkeringshus, hus med stora öppna kontorslandskap eller sjukhus.

– Santeri undersökte huruvida man kan koncentrera placeringen av dessa vajerknippen i betongplattan för att ge fler möjligheter att ta hål i golvplattan vid eventuella senare ändringar för till exempel hiss, ventilationskanaler eller andra tekniska system utan att riskera att man av misstag klipper av ett vajerknippe eller rentav måste bygga helt nytt hus, förklarar Määttäs handledare, timlärare och Novia-alumn Johan Degerlund.

– Som handledare och som beställare är jag mycket nöjd med Santeris arbetssätt och de resultat som uppnåtts, säger Janne Hanka, som är projektchef på Sweco.

– Vårt syfte är att stöda möjligheterna för studerande inom byggnadsteknik att komma in i arbetslivet och att bygga upp långsiktigt samarbete med högskolor. Det samarbete vi intensifierat med Novia sedan 2016 kring företagsförlagd projektering har varit verkligen lyckat, säger Atte Leppänen som är Business Development Director på Sweco.

Själv är Santeri Määttä smått förvånad över framgången.

– Det känns otroligt med tanke på att sommarjobbet i fjol var den första gången jag kom i kontakt med så kallade efterspända konstruktioner. Det var ett fint slut på mitt examensarbete.

För många är avhandlingar jobbiga måsten som man bara vill få undanstökade. Är det annorlunda när man gör det på beställning?

– Jo. När man vet att det finns en beställare så har man lite press på sig att göra det klart, man kan inte sätta arbetet åt sidan.

Pengarna kommer Määttä troligtvis att spara eller använda till en välförtjänt resa efter att han tagit sin examen. Det är ännu inte fastslaget men antagligen kommer han att fortsätta arbeta på Sweco vilket han gjort mer eller mindre oavbrutet sedan förra sommaren.

Mer läsning