Nostalgisk seger för Lehto

Ove Lehto tog en ohotad seger i Ekenäs. Bild: Kevin Stewart

– Det är litet nostalgiskt för det var här allting började. Jag gjorde min första tävling här i styrkelyft just här i Ekenäs bollhall 1990 och av någon anledning har jag alltid klarat mig bra när jag tävlat här.

Och visst blev det en ny seger för åländska Ove Lehto när man under helgen i just Ekenäs bollhall gjorde upp i de finländska mästerskapen i bänkpress med klassisk stil. Segern i klassen herrar över 125 kilogram blev fina 262,5 kg efter en mycket säker serie.

– Det såg kanske lätt ut för min teknik är sådan, men det här var nog mitt maxresultat i dag. Jag fick ut allt jag hade i kroppen, det fanns inte mera där, sade Ove Lehto som föga oväntat var helt suverän i sin klass.

Törrönen i rekordform

Lehto var nu ett av helgens stora namn. Det andra var Sibbo-Vargarnas Susanna Törrönen som går från klarhet till klarhet. Nu vann hon klassen under 84 kilogram med 125,5 kg och passade samtidigt på att slå en lång rad finländska rekord i sin viktklass. Resultatet är dessutom finländskt rekord för damer oberoende av viktklass. 130 kg var dock för mycket den här gången.

– Det finländska rekordet var mitt minimimål, men gärna skulle jag ha tagit 130 kilo också. Men det kommer nya chanser, som helhet är jag nog ändå nöjd, sade 19-åriga Törrönen som också vann 20-årsklassen – där med 124 kilo.

Brons för Westerholm

För Hangö IK blev det ett brons på söndagen. Stefan Westerholm som i många år tillhört den nationella eliten i bänk var nu trea i kassen 93 kg med resultatet 182,5 kilogram.

– Och det är jag riktigt nöjd med, speciellt som jag har haft stora problem med min rygg och knappt kunnat träna alls. Ett stort tack går till Johan Henriksson som hjälpte mig här i FM och förstås till min familj som ställt upp, sade Westerholm.

En hemmamedalj

Också hemmaklubben KK Eken, som samtidigt firade sina 30 år, erhöll en medalj. Martin Salin var trea i klassen under 93 kilogram för 50-åringar. Resultatet var 135,5 kilogram.

– Jag visste på förhand att det skulle bli en hård kamp om bronset, men det var skönt att lyckas. Före tävlingarna hade jag kanske hoppats på ett ännu bättre resultat, men nu blev det i stället ganska mycket taktikerande, sade Martin Salin efteråt.

KK Ekens andra representant i tävlingarna, Jonas Wallén kom i herrklassen under 105 kg in på en sjätte plats med 162,5 kg.

Hyllning för Jurkko

Tävlingarna fick också en fin avslutning. Raija Jurkko, bosatt i Snappertuna är en av Finlands genom tiderna mest framgångsrika lyftare och kallades nu till det finländska förbundets Hall of Fame som hedersmedlem.

– Jag är väldigt stolt och glad. Det är roligt att få erkänsla för något man har gjort. Ett stort tack riktar jag också till alla som stöttat mig, sade Jurkko.