Nostalgikick med precis rätt mått av ny fräschör

VALFRIHET. Puritaner kommer att uppskatta äventyrslägets alternativa ”Classic Mode”, som strikt följer originalet och håller nya figurer och andra nymodigheter borta. Bild: Privat

Klassisk Mario Kart-”kopia” väcks till liv igen på bästa sätt.

Crash Team Racing: Nitro-Fueled

Format: Xbox One, PlayStation 4 Switch

Åldersgräns: 3

Betyg:

Medan Team Sonic Racing på flera sätt blev bättre än jag anat har samtidigt mina tvivel inför sommarens andra kartracing-comeback, Crash Team Racing, ökat. Med en i sammanhanget oerfaren utvecklare bakom spakarna, och en ambition att förnya och addera saker som inte fanns i originalet, kunde mycket gå fel.

Men vet ni vad? Det gjorde det inte.

Nitro-Fueled känns tvärtom lite som idealexemplet på en lyckad remake. Med största vördnad för källmaterialet har grafik, mekanik och innehåll rustats upp på ett sätt som gjuter nytt liv i den gamla klassikern, utan att beröva dess själ. Resultatet känns så som jag minns originalet, vilket ju är finaste möjliga betyg.

Den finkalibrerade fordonsfysiken sitter som en smäck och liksom då är trestegs-turbon nyckeln till framgång ute på banan. Rätt tajmat kan ens sladdar generera fart-boostar som är direkt nödvändiga för att hålla jämna steg (hjul?) med motståndarna – lättare sagt än gjort beroende på hur vägen slingrar sig.

Det finns otaliga spellägen att roa sig med både offline och nu även online; från det klassiska äventyrsläget till sammansatta cuper och kaosartade bataljer av olika slag. Att man ytterst smakfullt uppdaterat inte bara alla banor från originalet utan även 2003 års Nitro Kart, ger en generös bredd och de nya alternativa utstyrslarna och kartmodellerna innebär ytterligare mervärde.

Nitro-Fueled är en ytterst helgjuten och värdig nypaketering av den gamla 90-talspärlan, som roar lika kungligt nu som då.

Mer läsning