Nordling och Sjöstedt tar över SIF

Nöjda miner. Det blåser nya vindar i Sjundeå IF:s herrlag nästa säsong. Teddy Nordling (t.h.) blir chefstränare och Marcus Sjöstedt andre tränare. I mitten står ordförande Susanne Ekström Bild: Lina Enlund

Två verkliga handbollslegender tar över tränarskapet för Sjundeå IF:s herrlag från och med nästa säsong. Teddy Nordling blir chefstränare och Marcus Sjöstedt andre tränare.

SIF:s lag i herrarnas FM-liga tränas just nu av Kaj Hagman som är inne på sitt femte år på posten. Efter årets säsong förlänger SIF dock inte kontraktet med honom.

– Det handlar absolut inte om att Kaj skulle ha gjort ett dåligt jobb, tvärtom har han lyckats riktigt bra – inte minst med tanke på att laget ändrat utseende ett flertal gånger. Vi är väldigt tacksamma för den insats han gjort för oss.

– Men samtidigt är fem år en lång tid för en tränare och i något skede måste det ske en förändring. Och när vi nu fick den här möjligheten kändes det som om det var dags att ta steget, säger Niclas Karlsson, manager för SIF.

Intressant lösning

Och den nya möjligheten är alltså nu Teddy Nordling och Marcus Sjöstedt, två synnerligen meriterade handbollsspelare med bland annat tillsammans nästan 200 landskamper på meritlistan. Men medan Sjöstedt har en synnerligen gedigen SIF-bakgrund är Hangöbon Nordling ny i föreningen.

– Det här känns bra och det är ett intressant projekt. Det som tilltalar mig är att dagens SIF-lag har en intressant åldersstruktur. Det finns många unga lovande spelare i truppen, säger Teddy Nordling.

Nordling tränade ännu under den förra säsongen BK-46 i herrarnas FM-liga med fin framgång och lotsade Karislaget till final. Av privata skäl steg han dock tillbaka efter det, men återvänder nu till FM-ligan som tränare.

– I fjol gick båda mina barn ut högstadiet och det var litet öppet om de skulle börja i gymnasiet i Sverige eller i Finland. Hade det blivit Sverige hade det inte fungerat med ett tränaruppdrag här, men nu blev det i stället Finland. När det blev klart kunde jag ta nästa steg, säger Nordling.

Lagkamrater

Nu blir Nordling alltså tränare för SIF:s herrar och vid sin sida har han SIF:s mångåriga nyckelspelare Marcus Sjöstedt som också tränat herrlaget tidigare. Nu återvänder Sjöstedt till herrlaget efter att ha tränat SIF:s damer och flickjuniorer under de fyra senaste åren.

– Det kändes som ett bra läge att komma tillbaka till herrlaget och det ska bli roligt att jobba med Teddy. Det ska bli intressant, säger Sjöstedt som precis som Nordling också ingår i tränarstaben för ett juniorlandslag – Nordling för pojkar födda 1998 och Sjöstedt för flickor födda 2000.

Teddy Nordling och Marcus Sjöstedt samarbetar för första gången som tränare. Som spelare mötte de dock varandra ett flertal gånger – men var också lagkamrater i både landslaget och svenska Alingsås HK.

– Som spelare var Teddy en verklig ledare och hade ett mycket bra skott, säger Sjöstedt.

– Marcus var en skicklig spelare och hade en fantastisk förmåga att slingra sig fram till lägen, säger Teddy Nordling.

Nya vindar

För Sjundeå IF är den nya tränarduon en profilhöjning. SIF fyller i år 100 år och det skall också synas på planen.

– Vi kommer bland annat att ha särskilda jubileumsskjortor och det är också klart att vi kommer att se på laget till nästa säsong. Det kommer att förstärkas och vi tror ju också att den här tränarduon kan vara lockande för spelarna. Målsättningen är att vi skall ha ett lag som kan hävda sig, säger Niclas Karlsson.

Också på damlaget kommer det att satsas jubileumsåret till ära. Den egentliga födelsedagen infaller på sommaren, men jubileet firas den 27 oktober.

– Det är mest av praktiska orsaker, skulle vi fira på den riktiga dagen skulle det vara så nära Sjundeå Cup som slukar så mycket kapacitet. Också inom vår andra sektion, friidrotten, kommer jubileet att uppmärksammas, säger Susanne Ekström som är föreningens ordförande.

Intressant vår

Först av allt gäller det dock att avsluta årets säsong. I fjol skrällde SIF och tog sig till semifinal efter att ha slagit ut Dicken. Då bidrog Ardo Puna starkt till framgången när han kom med efter nyår och i år hoppas man på något liknande då esten nu inleder sin säsong efter en skada.

– I övrigt fortsätter säsongen ut vi med det lag som vi har och hoppas på det bästa, säger Niclas Karlsson.

En intressant fråga är förstås också vad det kommande tränarbytet för med sig. Kommer det att påverka laget?

– Det tror jag inte, alla fokuserar bara på den här säsongen. Vi har informerat laget och alla vet vad som gäller. Jag vill också ännu en gång understryka faktum att det här inte handlar om att vi skulle vara missnöjda med den nuvarande tränaren, säger Niclas Karlsson.

2017: 4.

2016: 7.

2015: 7.

2014: 3.

2013: 7.

2012: 4.

2011: 3.

Mer läsning