Nordens enda mathund Aino nosar sig fram till all sorts mat

Att söka efter mjölk– och köttprodukter är som en lek för hunden Aino. Bild: Tullen

Aino är den enda tullhunden i Norden som är specialiserad på mat. På ett halvår har hon redan upptäckt närmare 600 kilo förbjudna kött- och mjölkprodukter.

Mathunden Aino jobbar med att söka efter animaliska livsmedel som förs in i landet av privatpersoner. Hon övervakar att inga smittsamma djursjukdomar, såsom den afrikanska svinpesten, följer med mat som förs in till Finland från länder utanför EU.

Aino känner lukten av kött och mjölk i alla former, förädlade och förpackade på olika sätt. Varje dag hittar hon något, till exempel ostsmörgåsar, köttpiroger och skinkpizzor.

Under julhelgen kommer många till Finland för att besöka släktingar och då tar de ibland med sig delikatesser från hemlandet, såsom kefir och specialostar.

Människor tar med sig mat eftersom maten ofta är billigare i hemlandet. Man får inte föra in mjölk- och köttprodukter till Finland från länder utanför EU, men det är få resenärer som känner till det här. Att man avsiktligt tar med sig förbjudna livsmedel är ovanligare.

Rått kött i en regnrock

Aino arbetar främst vid ryska gränsen. Hon började jobba i juni och hennes största enskilda upptäckt var under de första veckorna.

– Vi gick utomhus längs bilkön då Aino plötsligt fick bråttom till en bil som stod cirka femtio meter ifrån oss. I bilen hittade vi 43 kilo rått svinkött, säger hundföraren Seija Kontunen i ett pressmeddelande.

Köttet var invirat i en regnrock för att dölja lukten, men Ainos luktsinne är väldigt bra.

Bekämpning av svinpesten

Aino ska få en ny kollega sommaren 2020. Den nya hunden ska hjälpa tullen att bekämpa den afrikanska svinpesten.

– För tillfället sprids den afrikanska svinpesten till exempel i Kina. Mathundar borde utnyttjas effektivare också i flygtrafiken för bekämpning av sjukdomen, säger bevakningsdirektör Mikko Grönberg i pressmeddelandet.

Utöver övervakningen informerar Tullen resenärer om reglerna för införsel av livsmedel. Tullen ser också till att animaliska livsmedel som omhändertagits vid gränsövergången förstörs på ett säkert sätt.

Mer läsning