Nordens bästa vallhund utses i Tenala

Tävling. På veckoslutet ordnas nordiska mästerskap för vallhundar i Raseborg. Bild: Maarit Kyöstilä

På fredag, lördag och söndag fylls Tenala av vallhundar, då de nordiska mästerskapen i vallning kommer till Raseborg.

42 hundar och deras ägare från Finland, Sverige, Norge och Danmark deltar i starterna under de två första dagarna. Till finalen tar sig de 16 bästa vallhundarna och deras ägare. Finland har tolv platser i mästerskapen och representeras av ett landslag med deltagare från olika håll i landet.

De deltagande hundarna hör till de bästa i sina länder, och har fått en plats i landslagen genom nationella tävlingar. De är också erfarna arbetshundar.

Ett hundjobb

Under fredagens och lördagens tävlingar ska varje hund hämta en grupp på fem får 350 meter från hundföraren och driva flocken tillbaka längs en bana. Flocken ska delas och drivas in i en fålla, och ett av fåren ska skiljas från de övriga. Hundföraren dirigerar arbetet på avstånd, genom visslingar.

– Det är fråga om arbetsuppgifter som de här hundarna gör dagligen då de jobbar med får, säger Annika Paarvio, som är tävlingsarrangör.

Till vardags är hon fårfarmare på Dal gård i Tenala, och det är till stor del hennes får som används i tävlingen.

– En del kommer längre ifrån, eftersom man inte kan använda vilka får som helst, säger hon.

Show vid fållan

Under söndagens final ska de 16 bästa hundarna utföra lite andra uppgifter än under de två tidigare dagarna. De ska hämta tio får på 300-400 meters avstånd, lämna dem på halva vägen och hämta lika många till. Flocken ska drivas längs en bana och fem märkta får ska skiljas från de övriga.

– Det brukar vara ganska skojigt att se på för det kan bli en verklig show när fåren inte vill som hunden vill, säger Paarvio.

För att vara vallhund och hundförare är inget enkelt arbete. De som tränar hundar talar om 50 timmars träning innan en hund kan bli bra, och den tiden ska vara uppdelad i tio minuters pass.

– Så det är mycket jobb med det. De flesta hundar på toppen jobbar alla med det nästan dagligen, annars skulle de inte hållas på toppen.

Irländsk domare

Domaren Seamus Gallagher kommer från Irland. Han är fårfarmare och vallhundsaktivist som har tävlat i över trettio år och vunnit många tävlingar. Han har också tidigare erfarenhet av domaruppdrag både i sitt hemland och utomlands. I fjol var han domare under Storbritanniens mästerskap och år 2014 var han domare i Kanadas mästerskapsfinal. Det är första gången Gallagher kommer till Finland som domare.

Största delen av dem som har vallhundar och deltar i tävlingar har själv antingen får eller nötkreatur. Genom att flytta och valla hjordar av får eller nötboskap gör farmarna också en insats för kulturellt och biologiskt värdefulla naturområden. Svåråtkomliga områden kan inte vårdas utan välskolade vallhundar, som kan valla och flytta betande boskap i exempelvis nationalparker. Till exempel de vackra hedlandskapen i Storbritannien är ett resultat av fårfarmarnas och vallhundarnas arbete.

Vallhundsmästerskapen är öppna för allmänheten. Tävlingen går av stapeln på Skarsböle gård, Prästkullavägen 860 i Tenala.