Nio rum, nio inspirationer

Stilarna varierar i de nio fiktiva sommarrum som visas på den nyöppnade designutställningen i Fiskars. Det nordiskt avskalade dominerar, men med inslag av färg och fantasi.

Utställning: Fiskars sommarhus. Plats: Magasinet. Tid 15.6–16.9. Medverkande företag och formgivare: 1. Nikari, Samu-Jussi Koski, 2. Iittala, Aalto + Aalto, 3. Artek, Man Yau, 4. Anno, Ulla Koskinen, 5. Hakola, Tero Kuitunen, 6. Lapuan Kankurit, Aoi Yoshizawa, 7. Woodio, Susan Elo, 8. Fiskars, Linda Bergroth och 9. Fiskars, Susanna Vento.

Det är inspirerande att ta del av de nio fiktiva rum som byggts upp i det vackra Sädesmagasinet.

Kommentarer jag hör från andra besökare är allt från "Oj så snyggt" till "Det där ser ganska blekt och tråkigt ut", vilket visar att besökarna speglar rummens interiörer mot sin egen smak.

Vart och ett av rummen har en namngiven formgivare som hållit i trådarna. Förverkligandet bygger på ett samarbete med olika företag som Nikari, Iittala, Artek, Woodio och naturligtvis Fiskars. På det sättet har rummen också klart kommersiella inslag och många av produkterna finns även till salu.

Inspiration ur konstvärlden

Det tredje elementet som utställningen Fiskars sommarhus bygger på är att formgivarna i sin tur använt sig av en inspiratör inom konsten, till exempel Tove Jansson, Rut Bryk eller Maire Gullichsen. Formgivarna har skapat fiktiva rum till dessa.

Inspiratörerna är mer eller mindre synliga. I vissa fall är det inte helt lätt att se kopplingen. Men idén som producentbolaget Luovi Productions förverkligar är definitivt både rolig och fungerande.

I utställningen raseras gränserna mellan konst och företag, formgivning i nutid och inspiration från det förflutna.

Från vardagsrum till sommarkök

De nio sommarrummen har olika funktioner, vilket naturligtvis präglar inredningen. Här finns vardagsrum och sovrum, men också basturum och badrum, sommarkök och grönrum.

Samu-Jussi Koski förenar i rummet Veranta så sinsemellan olika stilar att resultatet är både oväntat och skojigt, nämligen Nikaris absolut stilrena och enkla möbler med textilier och rekvisita som inspirerats av Tove Jansson.

Också den unga formgivaren Man Yau mixar modigt då hon har gjort ett fiktivt vardagsrum till Fiskarskonstnärerna Howard Smith och Erna Aaltonen. Yau kombinerar deras produkter med klassiska Artek, vilket resulterar i en fantasieggande helhet.

Mindre mix men mera entydig stil håller designern Ulla Koskinen som har inrett ett tidlöst sovrum med kvalitativa material i varmt ljusa jordnära färgtoner. Det företag hon lyfter fram är Anno, som specialiserat sig på material som ull, linne och bomull. Kopplingen till inspiratören Helene Schjerfbeck är inte uppenbar, men visst rimmar stilen med konstnärens matta färger och enkla linjer.

Uterummet med sina fem mandarinträd på rad är i mitt tycke lite för strikt för att motsvara min inre bild av ett grönt rum, och sommarköket är elegant men inte så mysigt med sina köksredskap på rad. Vardera fungerar trots det som inspirationskällor med intressanta lösningar.

Badrummet som inredningsarkitekten Susan Elo har gjort med företaget Woodio som samarbetspart bjuder på några läckra detaljer som ekologiskt nedbrytbara och vackert formgivna handfat i vattentåligt trämaterial. Dessutom är det roligt att inspiratören är japanska kompositören Ryichi Sakamoto vars musik ljuder i badrummet.