Niinistös kampanj nådde Ekenäs

Sauli Niinistö var en populär gäst i Novia på söndagen. Bild: Lina Enlund

Sauli Niinistös valkampanj nådde på söndagen Ekenäs. I Novia talade presidenten – här i rollen som presidentvalskandidat – om allt från nyhetsläckor till Donald Trump.

Sauli Niinistö seglar fram i presidentvalskampanjen som en klar favorit i undersökningarna. Samtidigt lämnas inget åt slumpen, helgen är nu vikt för en rad valträffar i allt från Lahtis till Ekenäs.

– Det är faktiskt första gången jag har någon form av ett valmöte i Ekenäs, senast var jag i Hangö, sade Niinistö efter träffen i Novia.

Där hade han diskuterat tillsammans med ambassadör Ralf Friberg bland annat säkerhetspolitik och svenskans ställning. Diskussionen leddes av Kaj Kunnas och gick så gott som helt på svenska.

– Men här kan man tala det språk man vill, det viktiga är att vi förstår varandra, sade Kaj Kunnas om det som också var att av temana för dagen.

Viktig svenska

Just svenskan lyftes fram i flera repriser och Sauli Niinistö underströk bland annat betydelsen av språket i det nordiska samarbetet. Samtidigt drog han åter en gång en lans för svenskan.

– Visst finns det kritiska åsikter om svenskan, men jag har inte nåtts direkt av dem. Det kan i och för sig bero på att alla vet var jag står i frågan, sade Niinistö efteråt.

Något som Ralf Friberg också lyfte fram var finska Helsingin Sanomats nyhet från i lördags. Tidningen hade där kommit över hemligstämplade dokument från den militära underrättelsetjänsten. Bland annat oroade sig säkerhetsmyndigheterna över Nordstream-gasprojektet för tio år sedan.

– De uppgifter som hittills kommit fram är inte skadliga för Finland, men saken i sig är allvarlig. Framför allt är jag upprörd över hur det här materialet kan ha läckt ut, sade Niinistö.

Välbesökt

Det som Ralf Friberg också noterade från Niinistös första presidentperiod de diskussioner han fört med de storas statsöverhuvud. Där finns träffar med allt från Putin till Obama och Trump.

– Man måste komma ihåg att vi är en liten nation och vi inte är ett hot, däremot kan vi vara bra att diskutera med. Det viktiga är att alla är människor och människor är olika. Till exempel Putin glömmer aldrig något. Med Trump måste man planera på vilket sätt man tar fram olika aspekter, sade Niinistö.

För Niinistö fortsatte dagen med motsvarande tillställningar i Lojo och Esbo. På plats i Novia fanns nu ett 100-tal åhörare.

Mer läsning