Nattklubb blev välmåendecenter

Förr svettades man i takt med musiken på dansgolvet här. I dag svettas man ännu, men på gymmaskiner och yogamattor.

Den legendariska nattklubben Affes är i dag Boost Gym, ett välmåendecenter. Boost Gym är ett av Karis nyaste företag som grundats av Beatrice "Bea" Weckström och Annika Rönnberg – mor och dotter. Idén om att starta ett välmåendecenter väcktes förra sommaren.

– Vi pratade om att det saknades ett välmåendecenter i Karis där man inte bara kan träna fysiskt, utan också mentalt, och samtidigt ville vi ha ett gym som fungerar som en social träffpunkt, säger Rönnberg.

Grundtanken är att Boost Gym ska vara en plats där man inte känner att man måste prestera och alla är välkomna.

– Visionen var ett gym i avslappnad miljö där man inte ska känna någon press. Det handlar helt enkelt om att "boost your body and mind" – och det är därifrån namnet för välmåendecentret kommer, säger Rönnberg.

Mental träning behövs

Bea Weckström har på senare år börjat träna och gick på lektioner i Lyfte i Kila, en yogastudio.

– Jag jobbar en hel del och har därför inte så mycket tid för träning. Jag ville gå på både gym och Lyftes timmar och där kom idén om att starta eget och ha allt under samma tak, säger Weckström.

– På så sätt blev jag involverad. Jag hade länge funderat på att köpa ett gym och på så sätt få nya utrymmen. Det blev i stället ett samarbete med Bea och Boost och det är jag nöjd över. Nu är alltså Lyfte en del av Boost Gym, säger Gustaf "Gutte" Ahlroos på Lyfte.

Annika Rönnberg har tränat sedan hon var liten. Hon började spela handboll som 8-åring, men träningen blev mer seriös för henne för omkring fem år sedan.

– Då började jag lägga mer fokus på hälsan och jag ville få ut något av träningen. I december blir jag färdig personlig tränare, men jag tar redan emot kunder, säger Rönnberg.

Gustaf Ahlroos har sysslat med idrott hela sitt liv och ordnar timmar på Lyfte.

– Lyfte har timmar både ute och inne i form av yoga, qigong, acro flow, fysio pilates och funktionell träning. Dessutom håller vi föreläsningar, jobbar med föreningar och mentalträning förstås. I höst ska vi börja med barnyoga också, säger Ahlroos.

Han berättar att alla kunder varit nöjda med de nya utrymmena.

– Jag är också nöjd med utrymmena. Det ligger ju mitt i centrum också, vilket är bra, säger Ahlroos.

Balans i livet

Det var alltså i fjol somras som Weckström och Rönnberg började fundera på att öppna ett välmåendecenter. Weckström äger Koti Pizza i Karis och de visste att Affes gamla utrymme i samma byggnad var ledigt, men de var aningen tveksamma med att stiga över tröskeln där.

– Vi visste inte riktigt om man skulle våga gå in där och det var nog en chock att komma dit och se hur oredigt allting var. Det tog länge att få allting i skick, säger Rönnberg.

Det ordentliga arbetet med att rusta upp utrymmena började i början av året och i april öppnade de välmåendecentret.

– Många reagerade på hur ljust det var i gymmet då de kom för att titta. Fönstren var ju tidigare täckta med gipsskivor och då de togs bort blev allting mycket mer öppet, säger Rönnberg.

Hittills har verksamheten börjat bra, trots att sommaren brukar vara en lite sämre säsong.

– Det har varit en bra start och vi växer hela tiden. På hösten kommer vi att börja ordna boostcamp regelbundet där man får smågruppscoachning och en kickstart i träningen, säger Rönnberg.

Man kan också köpa frukost, köpa PT-tjänster och gå på massage på Boost. Jan Hagman fungerar som massör. Dessutom rustar de upp ett mötesrum på nedre våningen.

Någonting som är viktigt för dem som jobbar på Boost är balans i livet. Bea Weckström säger att man ska kunna unna sig en pizza nu som då samtidigt som man tränar.

– Alla har 24 timmar om dygnet och man väljer själv vad man gör med den tiden. Det är viktigt att få in träningen, men det är också viktigt att njuta av allt annat i livet, säger Weckström.

Personalen uppmuntrar alla att ta första steget och börja träna.

– Många är kritiska till att gymma, men det kan bara bli bättre och man måste våga testa, säger Ahlroos.