Nästan 1 500 nya coronafall i Finland

Vasa sjukvårdsdistrikt är en av bara fyra regioner i landet med en incidens under 100. Bild: Jeanette Östman-SPT

I Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt är incidensen nu över 600. Det är landets högsta. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen för tillfället 359

Incidensen i landet är 291, meddelar Institutet för hälsa och välfärd på fredagen. Incidensen anger antalet nya coronafall per 100 000 personer under de senaste 14 dagarna.

För två veckor sedan var incidensen 214. I torsdags var den 288, så den fortsätter att sakta stiga.

På fredagen rapporterade institutet om 1 496 nya fall av covid-19. Det innebär att det totala antalet coronasmittade i landet sedan pandemins början i fjol våras är drygt 191 200.

Vasadistriktet utmärker sig positivt

Norra Österbotten har landets högsta incidens, 606. Det är nästan 20 mer än i torsdags.

Lägst är incidensen i Kajanaland, 46, och i Vasa sjukvårdsdistrikt, 84. De är, tillsammans med Södra och Östra Savolax, de enda regionerna som har en incidens under 100.

I mitten av september var Vasadistriktet tidvis det enda i landet med en incidens över 200.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen för tillfället 359, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 297, i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt 139 och på Åland 133. Av dessa uppvisar Mellersta Österbotten en minskning sedan i torsdags, medan incidensen i de övriga tre landskapen fortsatt att öka.

Behovet av sjukvård

På fredagen vårdades totalt 283 personer på sjukhus med anledning av sjukdomen covid-19. Av dem fick 51 intensivvård.

Siffran för de i intensivvård är densamma som i onsdags, medan totalantalet som får sjukhusvård har ökat med 8 sedan i onsdags.

Institutet för hälsa och välfärd ger ut siffror om antalet personer som vårdas inom primärvården, den specialiserade sjukvården och intensivvården på måndagar, onsdagar och fredagar.

82 procent av de över 12 år fullvaccinerade

Enligt torsdagens siffror från institutets vaccinationsregister hade 86,8 procent av den del av befolkningen som fyllt 12 år har fått en dos coronavaccin, medan 81,9 procent hade fått två doser. 6,0 procent hade fått tre doser.

Av hela befolkningen hade 76,4 procent fått den första dosen vaccin, medan 72,1 procent hade fått två doser och 5,3 procent tre doser.

Vaccinationsregistret uppdateras med fördröjning, vilket innebär att alla vaccinationer inte nödvändigtvis syns i registret.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar coronasiffror utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

Institutets siffror kan skilja sig från sjukvårdsdistriktens siffror.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.