"Nästa säsong är min säsong"

Ambitiös. – Jag tror jag har gjort rätt val så här långt, både när det gäller att börja skida för One Way Pro Team och att studera vid Fjällgymnasiet, säger Emil Talsi. Bild: Johan Kvarnström

Emil Talsi siktar mot skidtoppen från Fjällgymnasiet i Sverige. Att säsongen störts av flunsa gör ingenting då det stora målet är långsiktigt och han har chans att vinna fler FM-medaljer redan denna helg.

Vi träffas hemma hos familjen Talsi vid Skidlöparvägen under måndagen efter Emils sportlov.

Skidåkningen blev seriösare än en vanlig fritidshobby för några år sedan då han flyttade från Österby Sportklubb till One Way Pro Team.

Tidigt under högstadietiden i Ekenäs bestämde han sig för att gå skidgymnasium efter grundskolan och på den vägen är det.

Första året vid Fjällgymnasiet i Svenstavik i Sverige har så här långt varit lyckat.

– Det har gått riktigt bra även om tävlingssäsongen gått lite under mina förväntningar främst på grund av att jag varit sjuk. När jag är där har vi topptränare till vardags via skolan, som Jan Ottosson, och vi skjutsas överallt och har fyra träningar i veckan från skolans sida, säger Talsi.

Tre viktiga tränare

Ottosson har bland annat två OS-guld i stafett på meritlistan. För Talsi betyder det mycket med tränare som specialiserat sig på längdskidåkning.

Förutsättningarna är goda med en grupp tränare som kompletterar varandra. Från skolan har han Jan Ottoson, från One Way Pro Team Ulla Bennert och parallellt med dem ett konstant stöd av pappa Juha Talsi.

– Från skolan får vi flera bra träningstips. Sedan kollar vi med Ulla vad som behöver läggas till för att nå medaljnivån. Det är nog daglig kontakt med alla parter, säger Talsi.

En annan given fördel med Svenstavik är att skidsäsongen är nästan sex månader lång och terrängen väldigt mångsidig.

FM-brons i stafett

Föregående veckoslut har han tävlat i både FM-stafetten för juniorer i Rovaniemi och i finska skolmästerskapen.

Han stannar hela veckan i Ekenäs eftersom det stundande veckoslutet för med sig FM-tävlingar i Valkeakoski.

Där hoppas han på medalj. I Rovaniemi blev det bronsmedalj på lördagen medan söndagens skolmästerskap bjöd på dramatik och slutligen en fjärdeplats för Talsi.

Dramatiskt lopp

Han fick en bra början på 15 kilometer masstart i klassen herrar 17. Men i en nedförsbacke var oturen framme och ena staven brast.

Först fick han åka vidare med en stav som Gustav Vasa, sedan fick han en alltför kort stav och till slut en med rätt längd. Då hade han fallit ner till tionde plats, men tog sig slutligen i mål som fjärde.

– Det var många som föll och hade otur i den tävlingen, säger Talsi som var tio sekunder från bronset.

– Det blev i varje fall brons i stafetten. Kanske det kommer individuell medalj det här veckoslutet i stället.

"Viktigast att lyckas som vuxen"

Ambitionsnivån är påtagligt hög.

– Jag satsar på att bli en mångsidig skidåkare. Ska man bli bäst måste man kunna allt från femtio kilometer klassiskt till sprint, man måste vara bra i allt. Min styrka är att vara jämn, jag svajar inte.

Hur tycker du säsongen har gått så här långt?

– I tävlingen i mitten av januari blev jag sexa och det gick bra, men sedan blev jag sjuk och har inte riktigt fått allting att fungera som önskat. Förra veckoslutet gick det ändå bättre än jag trodde.

Han är en vinnarskalle som älskar att tävla. Samtidigt är målsättningen så pass långsiktig att han inte låter sig stressas av mindre motgångar och svackor.

– Jag jobbar för att vara bäst om tio år. Det spelar egentligen ingen roll hur det går nu. Det avgörande är vad man går för som vuxenidrottare, säger Talsi som blir 17 år i slutet av året.

Vilka ser du som dina största meriter så här långt?

– Andraplatsen i FM-sprint för juniorer förra säsongen och seger i skolmästerskapen som i praktiken också håller FM-nivå i och med att alla de bästa deltar.

Vad får dig att brinna för det här?

– Känslan när man lyckas i en tävling och då man tränar med vänner som är lika bra. Ibland är det förstås tungt, men överlag är det en härlig sport.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag ska gå fyra år i gymnasiet för att kunna träna ordentligt under studietiden och efter gymnasiet får vi se vad som händer.

Målmedveten som han är skiljer han åt huvudmål och delmål. Det senare är att plocka medaljer i FM-tävlingar, det förra är att bli en professionell skidåkare och vinna stortävlingar och åka skidor för landslaget.

Nästa säsong strävar han efter att bli uttagen till laget i nordiska mästerskapen. Den chansen gick om intet den här säsongen i och med att han missade den första FM-tävlingen på grund av flunsa.

– Nästa år är min säsong.

Profil

Emil Talsi

Ålder: 16 år.

Från: Ekenäs.

Passion: Skidåkning.

Studieplats: Fjällgymnasiet i Svenstavik i Sverige.

Tävlar för: One Way Pro Team.

Förebild: Petter Northug.