Nästa drag görs i ligan

SCHACK Karis Uras schacksektion är redo för lördagens ligapremiär. Motståndet kommer vara stenhårt i varje match, men spelarna tänker njuta av chansen att mäta sig mot de bästa i landet och slå ur underläge.

– Det börjar kännas spännande, nervöst på ett positivt sätt, säger lagkaptenen Jimmy Wikman inför den historiska första säsongen på högsta serienivån i Finland.

Förutsättningarna är följande: motståndarnas sämsta spelare har bättre rankning än Uras bästa (Johan Lindstedt).

Ett lag i schack består av åtta spelare och den bäst rankade spelar vid bord ett, den näst bästa på vid bord två och så vidare.

Wikman själv sitter precis som förra säsongen vid sjunde bordet. Det kan han göra eftersom Ura är ett av tre ligalag som spelar utan utländska förstärkningar.

Om man köpt in två spelare till bord ett och två skulle han få sitta som reserv, vilket han inte är sugen på. Valet att köra med egna spelare är ändå enkelt att fatta då resurserna är för små och laget är ett sammansvetsat gäng som har detta som ett gemensamt äventyr.

– Med två förstärkningar skulle jag och Stefan Söderberg inte få plats och vi är de enda i laget som bor i Karis, de övriga bor runtom i regionen. Allt det här handlar om hur vi som lag klättrat i seriesystemet och utvecklats tillsammans. Vi har bättre laganda så här, säger Wikman.

Defensivare taktik

Laganda och lagtaktik spelar en avgörande roll även i denna gren, speciellt i jämna matcher. Man får nämligen erbjuda eller bli erbjuden remi (oavgjort resultat).

I en fördelaktig ställning kan det vara värt att gå för seger, men skickliga spelare kan lyckas vända ett parti som de till synes tappat kontrollen över.

Remiförslag kan vara ett psykologiskt trick. Den enda spelarna får överlägga med är lagkaptenen. Wikman kan alltså i en match vara tvungen att fundera på hela matchens utveckling sett till alla åtta bord, samt på sitt eget parti.

– Det kan förstås störa mitt parti om jag är i tidsnöd. En spelare måste beakta min situation och se till om det är värt att besvära mig. Om inte måste han bedöma själv hur han förhåller sig till förslaget.

I ligan kan man tänka att remiförslag blir extra lockande eftersom varje oavgjort parti ger lite bättre poängskillnad än den maximala förlusten med 8–0.

Årligen faller två lag till division 1 och poängskillnaden kan bli avgörande.

Samtidigt är det förstås lockande att gå för seger om ett gynnsamt läge uppstår.

Innebär hårdare motstånd en mer defensiv taktik?

– Ja, jag tänker bara försvara, i varje fall med svarta, och hoppas på slutspel med över hälften av pjäserna borta. Det är min styrka. Men det är svårt att komma så långt mot så bra spelare som nu väntar.

En nyhet för i år är att man inte får enas om remi innan man spelat 20 drag.

– Och mycket hinner hända på den tiden, säger Wikman.

Mästarna på besök

I första matchen, den 17 september klockan 12 på Socis, möter man hårdast möjliga motstånd: fjolårsmästarna Tammershakki.

På pappret är de överlägsna. Frågan är om de kommer till Karis med sin bästa trupp eller om förstärkningarna får stanna hemma.

I alla viktiga matcher har de med sig bland annat Aleksej Sjirov som hör till absoluta världseliten. Letten har varit i topp 20 på världsrankningen.

– Visst vore det roligt om en sådan världsstjärna kom till Socis, säger Wikman som tycker det är lite synd att man inte kan spela i Folkets hus som vanligt på grund av att det är bokat.

Socis kabinett är lite trång för publik, men man får komma och se bara man är tyst och inte fotograferar medan matchen pågår.

Trivs som underdogs

Dagen efter elddopet, söndagen den 18 september klockan 12, möter Ura ligans andra nykomling Kulttuuri-Shakki -58.

– Vi måste klara oss bra mot dem för att ha någon chans att stanna i ligan. Och det är vårt mål. Men redan att vinna en match vore positivt. Egentligen är allt annat än förluster med 8-0 en slags seger för oss. Vi kan spela mer avslappnat då motståndarna är favoriter i varje match. Vi trivs som underdogs, säger Wikman.

Bord sju börjar med svart hemma, vilket är hans svaghet. Därför har han lyssnat på lagets stormästare Johan Lindstedt och ska läsa en bok om den saken.

Kan det vara motiverat att låta bli göra rockad för slippa vara steget efter om det är ens svaghet?

– Nja, det är lite för riskabelt att öppna på sidorna och lämna kungen i mitten. Det kan lyckas, men är en stor risktagning.

Schack

Framgångsrikt Karislag

Karis Uras schacksektions första lag avancerade från division 1 i våras och de första ligamatcherna spelas den 17 och 18 september i Socis kabinett i Karis.

Hemmamatcherna i oktober och november kommer att spelas i Folkets hus.

Årets lag består av, från bord 1 till 8: Johan Lindstedt, Timo Syvälahti, Bo Hellen, Ivo Nurk, Heikki Syvälahti, Sergei Titovets, Jimmy Wikman, Stefan Söderberg. Första reserv är Toivo Högberg och andra Bengt Wikman.