Nära och kära prioriteras under lovet

Ingen skolstress. Saga Sarparanta och Anna-Matilda Rosendal går i åttonde klass medan Zakke Löfberg går i sjuan. Bild: Anna Björkqvist

Att vila och att umgås med vänner och familj hör jullovet till säger de unga. Med på listan platsar även resor, skidåkning och biobesök om än en bit ner på listan.

I det lite undanskymda hörnet i kaféet i Fokushuset i Karis centrum sitter Anna-Matilda Rosendal, 14 år, Saga Sarparanta, 14 år och Zakke Löfberg, 13 år och pratar. Ibland lyfter de upp sina små blänkande skärmar från det annars tomma bordet för att svara på en snap, ett meddelande i mobilappen snapchat, eller för att skrolla igenom bildflödet på Instagram. Lika snabbt faller de ändå tillbaka in i samtalet. Det är jullov och de kan ta dagen som den kommer.

– Det blir mest att umgås med kompisar och familj, säger Anna-Matilda och tittar mot sina vänner.

– Eller att bara vara hemma, fyller Zakke i.

– Och att sova länge, säger Saga och ler finurligt.

Hon lutar sig tillbaka på den mörka pinnstolen. Man kunde lätt tro att kaféet är de tre kompisarnas naturliga miljö, men den ligger egentligen ett stenkast bort. Tonåringarna brukar för de mesta hålla till på Uncan, som är stängt under mellandagarna.

– Det är lite tråkigt. Annars skulle vi nog vara där i stället, säger Anna-Matilda.

Sofia Haglund jobbar som ungdomsledare på Uncan i Ekenäs. Hon säger att man alltid överväger vid röda dagar ifall det lönar sig att hålla öppet och kring jul bestämde de sig för att hålla några dagar stängt.

– För många hör Uncan ihop med skolan. När de är lediga vill de vara hemma med familjen och då är det tomt på ungdomsgårdarna.

I början av januari öppnar Uncan i Ekenäs och Karis igen. De mindre ungdomsgårdarna håller stängt fram till skolstarten.

Storfilmer lockar

På Bio Pallas i Karis och Bio Forum i Ekenäs innebär mellandagarna ingen extra vila.

– Det kommer ofta ut stora filmer vid julen så det gör att fler går på bio under mellandagarna, säger Pirkko Sipiläinen som tillsammans med sin man har ägt Bio Pallas i 36 år.

Den här julen visades Star wars-spinoff filmen Rogue one: A Star wars story och efterlängtade Hundraettåringen som smet från notan och försvann. Förra året lockade föregångaren närmare 2 000 personer till Bio Forum.

– Besökarantalet påverkas mycket av filmerna, säger Sipiläinen.

Hon räknar upp flera action- och barnfilmer som tidigare har visats deras vita duk. Den här julen visades barnfilmen Sing på både Bio Forum och Bio Pallas.

Anna-Matilda, Saga och Zakke bekräftar att det är filmen som avgör då de planerar biobesök, inte själva ledigheten.

– Om det går en bra film kan man alltid gå och kolla på den. Jag planerar att gå och se på hundraettåringen, säger Saga.

Lugn för många till biblioteket

Ett annat ställe som kan räkna med en aning mer trafik är biblioteken.

– Det är svårt att säga något om mängden, men vi räknar nog med flera besökare, säger Anne Nylund som är ansvarig bibliotekarie på Karis bibliotek.

Mängden besökare beror på när julhelgen infaller. I år blev den kort då julafton inföll på en lördag. Det betyder att mellandagarna blir på vardagar då biblioteket är öppet.

– Många tar ledigt på mellandagarna så det kommer både vuxna och skolbarn.

Nylund skulle hoppas att flera utnyttjade biblioteket under ledigheter.

– Då har man tid att gå och kolla in utbudet av både romaner och facklitteratur. Det kommer många nya böcker på hösten och nära julen, så årets sista böcker har nyligen kommit in, säger hon.

Skolbarnen kommer oftast för att lånar böcker, spel och dvd:n medan vuxna kommer för att låna en bok som de inte fått i julklapp. Även biblioteksbesöken är en familjeaktivitet under julledigheten.

Tomt på vintersporter

Varken Anna-Matilda, Saga eller Zakke upplever att vädret skulle vara ett stort problem på jullovet, även om det kan begränsa. För Påminnes del stod knappliftarna stilla under jullovets början.

– Jullovet är den bästa tiden för Påminne, det är fler som åker då än på sportlovet, så det är synd att vädret inte har varit på vår sida. När man ser ut genom fönstret lockar det ju inte att fara och åka skidor, säger Matti Peltonen, som är ansvarig för på Påminne.

I januari räknar han ändå med att ha åkare i backarna. På Hjortlandet i Kyrkslätt har man lyckats inleda skidsäsongen trots snöbristen.

– Det är ändå främst de som aktivt åker slalom som är här. Söndagsskidarna vaknar först när de har fått snö på sin egen bakgård, säger Janne Uotila.

Hjortlandet har flera backar öppna och alla liftar. De räknar med ett hundratal åkare per dag, vilket är bättre än förra årets siffror då de inte kunde öppna förrän den 31 december. Bland de unga intresserar slalom och snowboardåkning men det är inget måste.

– Många far åker när det går att göra och vädret är bra, säger Anna-Matilda.

En del vintersporter går också att utöva inomhus. I ishallen i Karis ordnas skridskoåkning några gånger under jullovet. Avsaknaden av vintersporter bekymrar ändå inte de unga.

Familjen prioriteras

Ju längre diskussionen framskrider med Anna-Matilda, Saga och Zakke, desto mer självklart blir det att aktiviteterna inte är det viktiga. Det viktiga är umgås och göra saker tillsammans med vänner eller familj.

– Vissa tar båten över till Sverige eller åker och shoppar. Men det är saker man gör med familjen, säger Saga.

För dem handlar jullovet om att ta ladda upp inför våren.

– Man vill bara ta det lugnt. Jullovet skulle kunna vara lite längre, då skulle det vara bra, säger Zakke.

Mer läsning