När rykten blir fakta

Det nya webbskvallret ställer krav på oss alla.

Det är bara att följa med vad som händer när en grupp asylsökande från Borgå flyttar vidare till ytterligare en etapp på sin långa resa. Den här gången flyttar de till Orimattila, en landsortsstad med ett mera ovant förhållningssätt till utlänningar och språkminoriteter i allmänhet.

Snabbt sprids en mängd rykten på webben, "alternativ information" och "realistisk information", "klarspråk" och "sanningen" om människor som ingen av Orimattilaborna ens har haft en chans att träffa eller bilda sig en uppfattning om.

Det är i alla fall bara toppen av isberget av vad som händer i det nya klicksamhället.

De sociala medierna har i grunden förändrat uppfattningen om vad som egentligen är fakta. Snacksörjan och jargongen om flyktingar är bara ett exempel, men kanske det fräckaste och färggrannaste.

Allting är filosofiskt bara en upprepning av den legendariske Pontius Pilatus replik Quid est veritas? – Vad är sanning? – varefter han tvådde sina händer från hela debattråden den gången.

Snabbt har man på en orolig och fördomspräglad ort etablerat en bild av att flyktingarna "de får åka taxi överallt". Fakta: Nej, det får de inte. I Borgå fick de gå till fots överallt.

Snabbt talar man om att "de har tuberkulos och andra sjukdomar". Fakta: Nej, det har de inte. Alla har gått på hälsokontroll.

Snabbt talar man om att "skolor som har stängt för ortens egna barn öppnas nu för dem". Fakta: Nej, tvärtom har barn på landsbygden kunnat behålla sina skolor för att skolorna fått nytt elevunderlag genom flyktingbarnen.

Vi lever i tider när farhågor och oro kan klickas framåt som rykten. Rykten blir fakta. Dessa felaktiga fakta blir till debatter som förs på fel grunder.

Vi inom de etablerade medierna har att ta ställning till samma problematik, eftersom många av oss journalister fortfarande har kvar den gamla ryggmärgskänslan att ingenting är så bra som en bra debatt. En kvarleva av det är TV2:s koncept med "stora debattkvällar". Och om många klickar, så måste det ju vara angeläget – även om premisserna är fel.

Men att sprida en debatt som är snett konstruerad är minst lika illa som att sprida fakta som inte stämmer. Det är en ny utmaning lika mycket för oss som skriver som vår dagliga möda, som för dig som läser och kanske klickar.

Mer läsning