När mjukhet talar

Talande. Solrosens starka former är sköna också efter blomningen. Bild:

Det finns en stämningsfull mjukhet över Nina Hackmans blom- och landskapsmålningar.

Utställning: Årstider med Nina Hackman. Plats: Werners ram och galleri. Tid: 7.4-28.4.

Pioner, vissnade solrosor och andra blomster samt landskap och fåglar visas just nu på Kungsgatan i Ekenäs, i Werners ram- och galleri. Det är Ingåbon Nina Hackman som ställer ut sina målningar under utställningsnamnet Fyra årstider.

Hackman är driven och duktig i målerihantverket som hon ägnat sig åt hela sitt vuxna liv. Målandet aktiverades i synnerhet efter att hon studerade i Fria konstakademin på Västra Nylands folkhögskola för ungefär tio år sedan. Bildkonstnären Daniel Enckell var då lärare på linjen. Sedan dess har Nina Hackman och några andra fortsatt med målandet i Enckells studiogrupp.

Natur och blommor viktiga

Det går inte att ta miste på Nina Hackmans kärlek till naturen och dess juveler blommorna.

Man kan inte påstå att målningarna är originella eller att de skulle kännetecknas av någon bestämd egen stil, däremot är de skickligt gjorda, klart föreställande målningar som ibland fångar själva essensen i motivet bortom likheten till förlagan. Ibland är motiven drömska eller rent av romantiska.

Mig tilltalar speciellt de formstarka redan nedvissnade solrosorna, men också de eteriskt skimrande pionerna. Den blå färgen i två målningar med en blommande kronärtskocka i fokus är nästan överjordisk.

Hackman är bra på att skapa ett stämningsfullt skimmer över sina målningar, ungefär som när man använder ett softfilter i kameran. Övergångarna är mjuka och målningarna framstår levande.

Marit Lundström