Namnstarkt startfält till stjärntävling

Deltagare. Tomas Söderlund och Linda Sandblom hoppas på framgångar i Karis. Bild: Thomas Sundström

IF Raseborgs stjärntävlingar i friidrott lockar många inhemska toppnamn. Startlistorna hinner dessutom ännu kompletteras.

Karis Telefon Games arrangeras den 4 juni på idrottsplanen i Karis. Totalt gör man upp i 19 grenar för damer och herrar, samt tio för juniorer.

– I fjol deltog ungefär 300 deltagare från sju länder. Intresset för årets tävlingar har varit bra, och fortfarande finns det många krokar ute. Startlistorna lär kompletteras, säger Glenn Lignell, verksamhetsledare för IF Raseborg.

Nytt för i år att tävlingarna direktsänds i TV. Det gör arrangemanget delvis mera kompakt och sätter också i vissa grenar ett tak vad antalet deltagare beträffar.

– Därtill är fem grenar – två för damer och tre för herrar – granskningar för lag-EM, berättar Lignell.

Intressanta namn

Dagens på förhand sett kanske mest högklassiga gren är herrarnas spjut med en rad nationella toppnamn som Teemu Wirkkala och Sampo Lehtola. De riktigt stora kanonerna lyser dock med sin frånvaro.

– Antti Ruuskanen och Ari Mannio är båda skadade och sedan var det litet otur att Diamond League-tävlingen i Rom några dagar senare skulle ha spjut på programmet. Tero Pitkämäki fick där prioritera Rom, säger Lignell.

– Men oberoende ser det bra ut då också sydafrikanen Rocco van Rooyen och Braian Toledo från Argentina deltar. Det finns dessutom en chans att vi får till en riktigt bra B-tävling i spjut också, eventuellt med lite hemmafärger, säger Lignell.

Hemmastart

Hemmafärger blir det också i herrarnas kula. Tomas Söderlund, som i ett decennium tillhört den nationella eliten, fattade till den här säsongen det drastiska beslutet att ändra teknik från backning till rotation. I söndags testade han rotation för första gången i tävlingssammanhang och stötte 17,85 i Esboviken.

– Jag hade dessutom några ännu längre stötar som jag missade och steg över på, så jag är ganska nöjd. Omställningen har egentligen gått lättare än väntat, säger Söderlund.

Det är en stor process att ändra teknik. Nu gäller det i första hand att få säkerhet i utförandet och nästa tävling blir i Karis. Där har Söderlund klarat sig bra överlag och påfallande ofta noterat årets bästa stöt där.

– Men i år vågar jag nästan lova att så inte blir fallet, utan jag hoppas kunna gå framåt hela tiden under säsongen, säger Söderlund.

Rekordjakt

Bland tävlingarnas mest intressanta deltagare finns Hangö IK:s höjdhopparäss Linda Sandblom som i fjol fick sitt stora genombrott med bland annat OS-deltagande. Nu inleder Rio-resenären årets säsong.

– Fysiskt ser det väldigt bra ut, men jag har precis avslutat min hårdträning så det är svårt att säga exakt var jag står. Det skulle vara viktigt att få en bra start på säsongen och därifrån en trygghet, säger HIK-hopparen.

Årets stora mål är VM i London. Att ta sig dit kräver dock ett hopp på 194 cm, det vill säga en centimeter över det finländska rekord som Sandblom hoppade i fjol.

– Det är väldigt tufft, på de här nivåerna är en centimeter mycket. Men mitt mål är att komma till London, säger Sandblom.

Mer läsning