Några trotsade regnet och deltog i Raseborgs första klimatstrejk

Klimatstrejkare. Solja Kvarnström, Minna Parkkonen, Jari Parkkonen och Emilia Horttanainen stod utanför Raseborgs stadshus strax efter klockan 10 på fredagen. Klimatstrejken var klockan 10–14. Bild: VN

Solja Kvarnström ville inte åka till Helsingfors för att klimatstrejka - hon tog i stället strejken till Raseborg.

Lite efter klockan tio på fredagsförmiddagen stod Solja Kvarnström, Minna Parkkonen, Jari Parkkonen och Emilia Horttanainen utanför Raseborgs stadshus på Ekåsenområdet i Ekenäs där Raseborgs första klimatstrejk hade kört i gång – i ösregn. Strejken pågick klockan 10 till 14.

Solja Kvarnström, ordförande för föreningen Raseborgs Natur, har tagit initiativet till strejken. Idén fick hon när hon tillsammans med sina döttrar deltog i en klimatstrejk i Helsingfors i september.

– Jag tänkte "varför ska vi åka till Helsingfors för att klimatstrejka när det är här i Raseborg vi vill påverka".

Orsaken till att de har valt att genomföra klimatstrejken utanför stadshuset förklarar Solja Kvarnström med det stora ansvar beslutsfattare har i frågor som berör klimatet i regionen. De kräver bättre klimatpolitik av beslutsfattarna i Raseborg och vill till exempel få bort kalhyggen.

Minna Parkkonen kan förstå att den enskilda personen upplever klimatkrisen som övermäktig.

– Men var och en kan göra något. Köp färre grejer och konsumera mindre - det kan alla göra, säger hon.

Klimatstrejken i Raseborg den 29 november är en del av den globala klimatstrejken, inspirerad av Greta Thunbergs skolstrejker för klimatet. Den globala klimatstrejken är fredagen innan FN:s klimattoppmöte COP 25 i Madrid den 2-13 december.

Klimatstrejkarna gav en hälsning till staden

Raseborgs stadssekreterare Thomas Flemmich och miljö- och byggnadsnämndens ordförande Mikael Nylund tog emot en adress av initiativtagarna.

Thomas Flemmich är positivt inställd till klimatstrejken:

– Med tanke på demokratin är det bara att folk uttrycker och framför sina åsikter.

Vad gör staden för att bli klimatvänligare?

– Vi jobbar för att bli miljövänligare, säger han och ger exempel som elbilar, solpanelsparker, sparsam elkonsumtion och ett digitalt arbetssätt.

– Vi försöker med egna gärningar bidra till att hejda klimatpåverkan, säger han.

Han föreställer sig att genom klimatstrejken kan också den enskilda personen få upp ögonen för hur man kan leva mera miljövänligt.

– Kanske man inte behöver ta bilen till jobbet alla dagar? Och kanske man kan minska sin elkonsumtion på något sätt, säger Thomas Flemmich.

Mer läsning