Mycket på agendan för skidåkarna

I väntan på snö. Skidsäsongen blir förhoppningsvis bråd i Västnyland. Både i Västerby – där bilden togs vid FSS-mästerskapen för några år sedan – och på Oxberget i Svartå skall det också tävlas. Bild: Thomas Sundström

Både Österby SK i Ekenäs och IK Trissan i Svartå förbereder sig inför den förhoppningsvis stundande vintern och skidsäsongen. Föreningarna har många järn i elden och båda skall ordna tävlingar.

ÖSK har tränat sedan början av september och efterhand har träningsdosen ökat. Juniorerna har flera pass i veckan, bland annat har man haft cirkelträningar.

Men det har också handlat om backträningar och rullskidåkning.

– Vi har också en stor grupp som tränar mer eller mindre året runt. På somrarna finns det många som håller på med löpskytte, säger ÖSK:s ordförande Henrik Malmberg.

Utöver de regelbundna träningarna så har föreningen bokat in olika träningsläger. Malmberg säger att man bland annat samarbetar med skidtränaren Toni Myllylä i Vuokatti.

– Vi har ett treårigt projekt tillsammans med honom och åker i väg på tre läger per säsong. Snart är det dags igen. Myllylä fokuserar på skidåkarnas kondition, fysik, teknik och följer upp hur det går.

Med andra ord är det mycket på gång inom ÖSK. Malmberg säger att föreningen har duktiga och ivriga tränare som gör verksamheten möjlig.

– Vi har flera olika personer som jobbar med vårt träningsupplägg, Maria Ljungqvist är vår träningschef och därtill är Niklas Nyman och Mika Äbb viktiga kuggar i vårt tränarteam. I dagens läge är träningarna bra.

Ny tidpunkt

ÖSK har flera skidåkare som tävlar och som sig bör kommer de också i vinter ha möjlighet att tävla på hemmaplan. De vanliga tävlingarna kommer gå av stapeln, men Österbyloppet ordnas tidigare än vanligt.

Malmberg säger att tanken är att loppet avgörs den 6 januari, men det kräver det att det antingen finns konst- eller natursnö.

– Det är ungefär vid den tidpunkten som vi brukar ha spåren färdiga. Längre fram under säsongen ordnas det många tävlingar, men det här veckoslutet var inte lika bokat. Så vi hoppas locka många deltagare.

Utöver det här så ordnar ÖSK ett långlopp, skicross och antagligen några karuselltävlingar i samarbete med IK Trissan och Ingå IF.

– Långloppet har Nåid-status i år, men det ställer inte några annorlunda krav på arrangemangen. Om vi får upp deltagarantalet tillräckligt mycket, kunde man tänka sig att tävlingen i framtiden skulle fungera som ett seedningslopp inför Vasaloppet, säger Henrik Malmberg.

Full fart i Svartå

Också i Svartå ser man fram emot den stundande vintern. IK Trissans ordförande Stefan Enberg berättar att föreningen hoppas på att ha sina skidspår i skick kring julafton.

– Men det beror så klart på vädret. Vi äger sedan några år tillbaka en snökanon och den är viktig med tanke på vår verksamhet, säger han.

Vidare berättar han att föreningens träningar är i full gång. Antalet juniorer är samma som tidigare säsonger och den äldre åldersgruppen tränar två gånger i veckan. I somras höll en del också på med orientering, utöver övriga intressen.

– Det är förstås bra att juniorerna håller på med flera grenar. Däremot skulle jag gärna se att vi hade flera tränare, för ibland kan det bli krångligt. Det går inte att ha samma träningsupplägg för en sexåring som för en tolvåring.

Klassiska lopp

Som redan nämnt kommer IK Trissan att arrangera karuselltävlingar i samarbete med de andra västnyländska föreningarna. Men också de klassiska egna loppen står på agendan.

I slutet av februari är det dags för Svartåloppet och några veckor senare är det skol-OS som gäller.

– Det är de vanliga tidpunkterna som gäller för de här loppen. I somras deltog vi också i ÖSK:s arrangemang av Prästkulla runt och i höstas ordnade vi XC-run. Vi hoppas att det blir en fortsättning på det, säger Enberg.

Vidare berättar han också att det finns tankar på att i ännu högre grad använda skidområdet också på sommaren. En mountainbike-tävling kunde vara en idé, men det är ännu i planeringsskedet.

Men till näst är det vintersäsongen som gäller och IK Trissan har gjort en del förbättringar kring spåret.

– Bland annat kapade vi en del trädgrenar så att det inte skall droppa vatten i spåret och på det sättet skapa blidföre, säger Stefan Enberg.