Mycket mer än bara golf

Nordcenter gör som många ansedda golfbanor ute i världen: Man öppnar upp för andra aktiviteter än golf. Mångsidigheten är ett livsvillkor, säger vd Markku Valo.

En vitputsad herrgård ståtar bland ädelträden. I periferin glittrar Pojoviken. Några golfare rör sig utan stress på de böljande gröna fälten. Säsongen är i full gång på Åminne gård eller Nordcenter som det heter på golfspråk. Lågsäsongens personal på ett dussin har blivit till ett femtiotal. Men stämningen är avslappnad. Också vd Markku Valo slappnar av när vi sätter oss ner vid ett av borden i restaurangen.

– Vi gjorde ett jättebra resultat i fjol. Det första på flera år.

Valo har perspektiv. Han var vd för Nordgolf, som bolaget bakom komplexet heter, från 1990 till 2006 och är nu tillbaka på posten. Många golfbanor kämpar med en åldrande skara aktieägare och ett vederlagstvång.

Nordcenter har 1 537 aktier som innehas av cirka 1 000 personer. Av dem är 500 seniorspelare eller "grå pantrar" som Valo kallar dem. Det kan han göra. Han är själv en sådan.

För att någon ska vara villig att ta över hälften av aktiebasen framöver måste vederlaget, som aktieägarna enligt bolagsordningen är tvungna att betala, vara förmånligt och det som erbjuds något utöver det vanliga.

– Vi har sänkt vårt vederlag från 1 300 till 990 euro per år. För det får man använda alla faciliteter.

På Nordcenter finns bland annat tennisbanor, gym, bastu och om vintern ett skidspår till aktieägarnas förfogande. Men det finns planer på att öka det utbudet.

Valo talar bland annat om sportfiske, vattensport, en allaktivitetshall med klättervägg och ett konstfruset skidspår.

– Vi vill gå mer mot country club-konceptet som vi redan är ganska ensamma om i Finland. Man måste vara mångsidig för att överleva. Om vi kan locka hit mycket folk kan vi öka våra intäkter och i stället sänka vederlaget för våra aktieägare.

En ny stadsdel

Men det finns visioner större än så. Markku Valo drömmer om att göra Nordcenter till en helt ny stadsdel i Raseborg, en "intelligent by" vid Pojovikens strand där man till exempel bara skulle få köra elbilar.

Det finns 15 000 kvadratmeter byggrätt kvar på området. Inom den närmaste framtiden kommer 1 000–1 500 kvadratmeter av den att utnyttjas.

På området finns i dag cirka hundra bostäder. Men om några år kanske man har dubblat eller till och med tredubblat det antalet tack vare utomstående investeringsbolag. De som nu verkar på området är Nordcenter Investment och Åminne Miljö.

Åttio procent av Nordcenters klientel är personer från huvudstadsregionen.

– Många av dem har ingenting som håller dem kvar i huvudstadsregionen längre. De skulle gärna flytta hit på heltid. Därför borde det gå i en handvändning att ändra en fritidsbostad till en fast bostad. Det skulle kunna ge Raseborg många nya goda skattebetalare.

Valo tycker överlag att planläggningsprocesserna i Raseborg borde vara smidigare.

– Våra byggrätter är från 1988. Det borde gå snabbare att uppdatera dem. Investerare hittar andra objekt att satsa på om det dröjer för länge. I Nordcenter-helheten har man hittills investerat 50 miljoner euro och det finns möjligheter till investeringar på 100 miljoner till.

Det första steget är ett dussin hyresstugor som man antagligen kommer börja bygga i vår.

– Det finns stort intresse för att ordna olika privata tillställningar på Nordcenter. Den efterfrågan skulle vara lättare att svara på om man hade fler inkvarteringsalternativ att välja mellan. Både hotellinkvartering och hyresstugor skulle behövas. Då skulle vi också kunna ha bredare verksamhet utanför säsongen.

Först ut: Musik

Den mest aktuella av satsningarna på mångsidighet är Nordcenter Music Festival med de inhemska storstjärnorna Jari Sillanpää och Laura Voutilainen. Marknadsföringen för festivalen som ordnas den 23 juli är i full gång.

Konserten kommer att ordnas vid utslagsplatsen på rangen. Där kommer det att finnas försäljning av mat och dryck.

Valo hoppas att lokala krögare vill sköta matförsäljningen på festivalområdet. Det kommer också att finnas ett VIP-område för dem som köpt någon av de dyrare biljetterna. En vanlig biljett kostar 49,90 och de olika VIP-biljetterna från 99,90 till 245 euro.

Man hade kunnat ta in till och med 10 000 besökare på området men man har begränsat antalet till 6 000 biljetter. Av dem är några hundra VIP-biljetter som berättigar till olika exklusiva förmåner beroende på prisklass.

Portarna öppnas klockan 17 och musikunderhållningen börjar klockan 18. Laura Voutilainen äntrar scenen klockan 20.30 och Jari Sillanpää 22.30. Han anländer i helikopter en timme tidigare.

Trots att området som sådant med sina öppna fält och sin restaurang är som gjort för en festival krävs det specialarrangemang. Övervakad parkering kommer att ordnas på de närliggande industriområdena och själva festivalområdet kommer att gärdas in.

Vid behov ordnas busstransport till festivalen från huvudstadsregionen, Lojo, Salo, Ekenäs och Hangö. Priset är max 20 euro tur och retur. Arrangörerna behöver veta intresset ett par veckor innan.

Inhemska toppartister, marknadsföring i de stora radiokanalerna och köpta evenemangstjänster är allt annat än gratis. Men Valo ser det som en ekonomisk risk värd att ta.

– Det är inte billigt. Men vi måste skilja oss ur mängden, säger Valo.

Han hoppas att det här är den första festivalen av många på Nordcenter.

– Vårt mål är att göra det här till ett årligt evenemang med de största stjärnorna.

Hur tror du den typiska festivalbesökaren kommer se ut?

– Båda har en ganska mångsidig skara beundrare. Jag tror inte det kommer så mycket ungdomar men de är inte heller vår primära målgrupp.

Inte helt ny idé

Idén att utnyttja de fina miljöerna kring golfbanor till annat än golf är kanske relativt ny i Finland men inte utomlands.

– I USA har man sedan länge utnyttjat för andra ändamål än golf. Till exempel är Pebble Beach Golf Links i Kalifornien årligen skådeplats för en bilutställning som genererar tio miljoner dollar intäkter varje år.

På Larvik Golf i Norge ordnades förra sommaren en festival med Sir Elton John som dragplåster. Festivalen drog 30 000 människor.

I Estland är Leigo Järvemuusika redan ett etablerat evenemang med en golfbana som festivalplats.

– Det finns förstås en risk med detta också. Är man en utpräglad golfare kanske man tycker att det inte behövs någonting annat.

Med musikevenemanget hoppas Valo också att man kan locka nya människor till Nordcenter.

– Människor tror fortfarande att man inte får komma hit. Men det är tvärtom: Vår vision är att det här kunde vara Raseborgs vardagsrum.

Man kan inte komma klädd som om man kom direkt från gymmet eller simhallen.

– Vi varken kan eller vill ändra på golfens 400 år gamla etikett. Men till exempel jeans och piké är perfekt. Och faktum är: Golf är ingen elitgren längre. Det är en billigare hobby än många andra.

Ett problem som Valo stött på i samband med marknadsföringen av Nordcenter Music Festival är att folk inte kan sätta Raseborg på kartan.

– Därför använder vi Fiskars och Billnäs som referenser när vi marknadsför evenemanget. Det måste Raseborg fundera på. Det är trots allt ett av de finaste ställena i vårt land.