Musikteater för alla och envar

Skådespelare. På scenen ses bland annat papegojan Samuli Lindholm, Una Pampula själv som spelas av Anu Mykrä samt isbjörnen Ella Hansen-Haug. Bild: Annika Männikkö

Under sommaren har barnfamiljer möjlighet att gratis ta del av musikteaterföreställningen "Muutosta ilmassa, Una Pampula" i Fiskars.

Årets musikteaterföreställning är en fortsättning på fjolårets pjäs "Una Pampulan Laululaiva" som lockade till sig över 1600 besökare. Den framförs av Fiskarsbaserade Teatterivalimo i samarbete med ett liveband bestående av unga, lokala musikförmågor.

Sångerna från fjolårets pjäs visade sig vara omtyckta. I år har man därför valt att likt förra året, satsa på mycket musik och sång.

– Många barn tyckte så mycket om sångerna i fjol att de kom och såg pjäsen om och om igen och lärde sig sångerna utantill, berättar producent Sini Sipiläinen.

Passar både finsk som svensk

"Muutosta ilmassa, Una Pampula" har premiär på lördag (9.6) kl. 12. Efter det spelas den onsdagar kl. 17 och lördagar och söndagar kl. 12 fram till 7.7 på segelbåten i Fiskars lekpark.

Pjäsen är finskspråkig men Sipiläinen menar att den även lämpar sig för svenskspråkiga.

– Musiken gör pjäsen enkel att följa med, även om man inte är finskspråkig så jag skulle absolut säga att den passar alla barn oberoende av språk.

För Teatterivalimo har det varit viktigt att inte utesluta någon från att se pjäsen. Sipiläinen berättar att man valt att inte uppbära något biljettpris utan i stället hålla inträdet frivilligt.

– Så riskerar vi inte att något barn som vill se pjäsen, inte får det på grund av ekonomiska orsaker.