Musiken kommer närmare publiken

Familjekonsert. Johanna Almark-Mannila håller i trådarna för familjekonserten på Walhalla under Musik vid havet. Bild: Rikhard Tiula

Festivalen Musik vid havet blir en dag längre tack vare de hemkonserter som ordnas i Fagervik, Hinders och Gammelgården.

– Jag ser fram emot att få uppleva hemkonserterna, som för musiken på festivalen ännu närmare publiken. Festivalen är också på andra plan nära – nära naturen, nära lyssnarna och nära huvudstadsregionen, säger Kristina Grönqvist, som är ny verksamhetsledare för festivalen.

Västnylänning. Kristina Grönqvist kommer från Pojo och är altviolinist och musikpedagog. Bild: Mira Strandberg

Grönqvist är i grunden musiker och har en examen som musikpedagog, men har studerat vidare och är nu på målrakan i sina studier i kultur och kommunikation vid Helsingfors universitet. Vid sidan om studierna jobbar hon som deltidsanställd kommunikationsansvarig vid Martin Wegelius-institutet.

Till meritlistan hör också ett års studier i musik och event management i Hultsfred.

– Jag har deltagit som volontär på många festivaler tidigare och har varit allt från ordningsvakt till artistvärd. Därför är det roligt att nu få vara ansvarig och göra det i praktiken som jag tidigare har gjort på papperet, säger hon.

Finländsk musik öppnar festivalen

Musik vid havet har i år finländsk musik som tema och tar avstamp i Finlands 100-årsjubileum.

– Öppningskonserten är den konsert som starkast har Finland 100-tema, säger Grönqvist.

Pianist. Kirill Kozlovsky uppträder på många konserter under Musik vid havet. Bild: Markus Kaarto

På öppningskonserten uppträder Helsingfors kammarkör under ledning av Nils Schweckendiek, pianisten Kirill Kozlovsky och Ingå ensemble som består av violinisterna Nonna Knuuttila och Maija Linkola, altviolinisten David Quiggle och cellisten Tomas Nuñes-Garcés.

På programmet står inhemsk musik av Jean Sibelius, Selim Palmgren, Einar Englund, Fredrik Pacius och Einojuhani Rautavaara, men också stycken av estniska Arvo Pärt och Elegischer Gesang av Beethoven.

Musik för Östersjön

Förutom musiken ser Grönqvist naturen som ett viktigt element för festivalen.

– I och med att konserterna är utspridda runtom i skärgården är festivalen naturnära. Det visar också det faktum att vi samarbetar med WWF för att understöda arbetet för Östersjön.

Själv har hon inte tidigare besökt festivalen men ser fram emot att få ta del av konserterna i år.

– Jag har hört mycket gott om barnkonserten, som brukar ordnas på Walhalla. I år är Johanna Almark-Mannila artisten på den konserten.

Familjekonsert. Johanna Almark-Mannila håller i trådarna för familjekonserten på Walhalla under Musik vid havet. Bild: Rikhard Tiula

Konserten med namnet Vågor, vindar, Vivaldi bjuder på musik för hela familjen med Johanna Almark-Mannila, Kaarle Mannila, pianisten Kirill Kozlovsky och Ingå Ensemble.

På lördagens program står även en kammarkonsert i Taborkyrkan med musik av Einar Englund, Einojuhani Rautavaara och Magnus Lindberg. Festivalen avslutas med musikgudstjänst och avslutningskonsert på söndagen. Före avslutningskonserten har publiken möjlighet att träffa musiker som uppträtt under festivalen. Avslutningskonsertens program består av Joonas Kokkonens Sonat för cello och piano och Robert Schumanns Fantasiestücke op 73 och pianokvintett i Ess-dur op 44.

Mycket engagerade krafter

Arbetet med festivalen har överraskat henne på åtminstone ett plan.

– Den största överraskningen var det stora antal människor som är så engagerade och involverade i festivalen. Jag hade trott att jag ensam måste ha stenkoll på allting men jag är absolut inte ensam. Vi är ett stort gäng som gör festivalen, och en jätteengagerad styrelse. Det är skönt att ha ett team, säger hon

Till Kristina Grönqvists uppgifter hör att se till att det praktiska arbetet löper som planerat – att kontrakt skrivs, biljetter blir sålda och informationen löper.

– Min uppgift är att se till att varje konsert blir av och börjar då de ska börja.

Mer läsning