Musiken förenar och tröstar

Hossni Boudali, här vid trummorna, leder Etnorap-workshop för flyktingkillar från Harjulinna inom ramen för Lux Musicae. Bild: Johanna Lemström

I Aleksis Kiven koulu har etnorap, som sjungs av ungdomar från Sjundeå och Harjulinna, ljudit högt den senaste tiden. De deltar i workshoppar som ordnas inom ramen för Lux Musicae.

I lördags hölls den andra av tre workshoppar för unga från Sjundeå och flyktingförläggningen Harjulinna under marockanske Hossni Boudalis ledning. Sex asylsökande ungdomar från Harjulinna kom denna dag – 16-åriga Hamsa från Irak och 17-åringarna Javid, Wahid, Neamatullah och Sabur samt 18-åriga Farshid, alla från Afghanistan.

– Förra veckan var det också två ungdomar från Sjundeå med, säger Arja Alho, verksamhetsledare för Lux Musicae.

Utöver workshopparna med Hossni Boudali har ungdomarna också tränat sång och rytm med jazzmusikern Kirsti Alho samt rapsång med rapparna Vincento och Anselmi.

Utvecklar konceptet

Arja Alho har varit med på något hörn i jobbet med musikfestivalen ända från början – med undantag för några år då hon tog "semester", berättar hon.

När hon blev verksamhetsledare började man tillsammans fundera på om konceptet för festivalen kunde förnyas från att ha varit en fest nästan uteslutande för klassisk musik.

– I fjol hade vi en stor satsning tillsammans med skolorna i Sjundeå. Alla sjätteklassare fick vara med och uppföra operan Talvitie. I år ville vi inkludera ungdomarna på Harjulinna och göra något tillsammans med dem.

Musiken bär framåt

Själv är hon uppväxt med musik, pappan var musiker, och det var aldrig tyst hemma. Musiken har därför kommit att betyda mycket:

– Den har tagit mig igenom svårigheter, säger Arja Alho.

För irakiske Hamsa betyder musiken också mycket. Han har precis lärt sig beatboxa men det låter som om han kunnat det sedan han föddes.

– Jag har bott ett år i Finland nu och det är ett bra land, det är trevligt här och jag gillar att jag kan göra det jag vill här. Man kan studera och jag har fått lära mig beatboxa. Det hade jag inte kunnat göra i Irak.

Han har fattat så mycket tycke för den här musikstilen att han siktar mot stjärnorna.

– Jag vill bli beatboxartist i framtiden, säger Hamsa.

Rytmen förenar

Så sätter sig Hossni Boudali vid trummorna. Jamsessionen ska börja. Han anger takten och Hamsa faller in i rytmen, Javid spelar piano och Wahid, Sabur, Neamatullah och Farshid har bongotrummor i sina famnar. Efter bara femton minuter har musiken förenat dem totalt, de har hittat en gemensam rytm.

Javid valde pianot av en anledning:

– Jag har inte fått någon undervisning i pianospel, jag gillar det helt enkelt, det är roligt. Musik är avslappnande för mig, jag är i en helt annan värld när jag lyssnar på musik.

Farshid är lika fascinerad.

– Jag vill lära mig alla instrument som finns här i musiksalen ... piano, gitarr, trummor, allt.

Fakta

Lux Musicae

Ordnas i Sjundeå, i år för sjuttonde gången.

Årets festival är den 12–20 november.

På festivalens första dag uppträder ungdomar från Harjulinna på Walkers café i Sjundeå. Fritt inträde.

Mer information om festivalen finns på Luxmusicae.com

Mer läsning