Musik vid havet ordnas med mindre publik - sänds live på webben

Jazz. Anni Elif tolkar Edith Södergrans dikter genom jazzmusik. Bild: Vanessa Riki

Festivalen Musik vid havet i Ingå blir av, men publikmängden begränsas. Alla konserter strömmas på webben.

Temat för årets festival är Vågornas lek. Festivalprogrammet, som består av fyra konserter och en musikgudstjänst, tar också fasta på Ludwig van Beethoven, vars 250-årsjubileumsår firas i år.

– I dagens läge känns naturens kraft plötsligt ännu mer påtagligt än vanligt, också för den moderna och allt som oftast urbana människan. För dem som genom tiderna har levt och arbetat vid havet, har styrkan av dessa krafter alltid varit självklar. Att nu i en tid som denna, genom musiken få reflektera över vårt förhållande till naturen känns extra värdefullt, menar festivalens nya konstnärliga ledare Jan Söderblom.

Musik från oceanerna

Öppningskonserten består av musik som direkt kopplar till oceanerna: japanen Toru Takemitsus magiska Between tides och Claude Debussys storverk La Mer. Den franska atmosfären kompletteras med Lili Boulangers illustration av en vårlig morgon, D'un matin de printemps; årstiderna är också en naturkraft.

Ny linje. Jan Söderblom gör sin första Musik vid havet som konstnärlig ledare. Bild: Kaapo K

Lördagens två konserter betonar dikten i musiken. Edith Södergran är en ständigt aktuell ikon bland våra diktare. Anni Elifs jazzinfluerade musikaliska tolkningar av Södergrans dikter rör sig över livets hela emotionella spektrum. Den folkliga musiken attraherade också Beethoven och Benjamin Britten vars sånglyrik klingar vid lördagens kvällskonsert. Folkmusik är samvaro och lek vilket bekräftas av Trio Muuan som växlar keltisk folkmusik med Niall Chorells tolkningar av folksångerna.

Begränsad publik

Söndagen den 14 juni bjuder Finländska barockorkesterns dag på musik som är hämtad ur hovkapellmästare Gustaf Düben den äldres samlingar. Düben gjorde en kulturgärning genom att under sina resor samla över 200 samtida tonsättares tonsättningar till ett arkiv som numera finns bevarat i Uppsala universitetsbibliotek. Söndagens musikaliska gudstjänst förverkligas som ett samarbete mellan Ingå församling och Finländska barockorkestern.

På grund av coronapandemin uteblir de traditionella evenemangen Jazz på torget och familjekonserten. Till konserterna i kyrkan välkomnas publik inom ramen för de restriktioner som råder under festivalveckoslutet. Dessutom strömmas konserterna på internet, och en del sänds i radio.

Mer läsning